L’Ajuntament de Roses i la Càtedra d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic van presentar ahir al Centre Cultural Ca l’Anita, la guia El patrimoni subaquàtic a Roses per difondre, en aquest cas, la diversitat i riquesa del patrimoni cultural del fons marí de la badia de Roses
“Després de les guies publicades per la Càtedra Roses ‘El monestir de Santa Maria de Roses’ al 2018 i posteriorment, ‘El castell de la Trinitat’, ‘La Ciutadella com espai urbà’ i ‘La Ciutadella com espai militar. Les defenses’, avui -per ahir- es presenta el cinquè volum titulat “El patrimoni subaquàtic a Roses”, va dir el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Roses, Èric Ibáñez, a mena de presentació, abans de donar la paraula al nou director de la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic, Marc Bouza, en substitució de Gemma Domènech, el qual va assenyalar que “fins ara portem cinc guies publicades, però continuarem publicant altres sobre el patrimoni històric de Roses, les quals són molt importants perquè arriben a la gent, estan fetes amb un gran rigor per grans professionals del sector”.
Una cinquè volum editat per Gemma Domènech, la predecessora de Bouza en la direcció de la Càtedra i l’actual directora de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural; i Rut Geli, responsable del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), i que, com en els anteriors, té l’objectiu de divulgar, acostar el patrimoni històric de Roses a la població, que en el cas d’aquesta cinquena guia es tracta del patrimoni subaquàtic.
A la guia, editada, publicada i presentada ahir al Centre Cultural de Ca l’Anita “gràcies a l’aliança entre la Càtedra, l’Ajuntament de Roses, la Universitat de Girona, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya”, va destacar Domènech, s’hi presenten les diferents troballes arqueològiques subaquàtiques realitzades a la zona de la badia de Roses, les circumstàncies històriques dels naufragis i els treballs d’excavació realitzats. També dedica un espai molt important a la presentació de la importància del patrimoni subaquàtic, i els sistemes emprats per la seva documentació i preservació. L’obra compta amb la col·laboració d’experts en el món de l’arqueologia i el patrimoni subaquàtic com Xavier Nieto, Marcel Pujol, Caterina Aguer, Josep Maria Castellví, així com la responsable del CASC, Rut Geli, el director de les excavacions arqueològiques a la Ciutadella de Roses els darrers anys, Lluís Palahí, o la pròpia Gemma Domènech.
“Aquesta guia és una eina de difusió de la diversitat i riquesa del patrimoni cultural subaquàtic de Roses i que és extensible a la resta del litoral català”, va remarcar Rut Geli.
A diferencia de les 4 guies anteriors, on es feia èmfasi en la conservació del patrimoni arqueològic, aquesta cinquena es posa l’accent en l’excavació arqueològica, que en aquest cas van ser els treballs subaquàtics per recuperar les troballes arqueològiques del fons marí de la badia de Roses.
I ja que la guia parla sobre les diferents troballes arqueològiques subaquàtiques que millor presentació que projectant el documental “El Triunfante”, el vaixell que va embarrancar el 5 de gener de 1795 i després es va enfonsar a tan sols 10 metres de profunditat a la badia de Roses, per la qual cosa va ser súper espoliat, de tal manera que dels 72 canons que tenia el vaixell de guerra el CASC només en va poder recuperar un.
Codi QR
La novetat d’aquesta cinquena guia està en que en la contraportada hi ha un codi QR per poder-la llegir en diferents idiomes a banda del català, com el castellà, anglès o francès.