Una diada de Sant Jordi a Roses espectacular on es van vendre libres i roses a dojo

Diada de Sant Jordi a Roses
Els llibres i les roses es va vendre ahir a Roses durant la diada de Sant Jordi com diu la dita: "com xurros"

La plaça Catalunya de Roses va ser un any més el centre neuràlgic de la diada de Sant Jordi per on gairebé tots i totes les vilatans van passar al llarg el matí

Primera diada de Sant Jordi post pandèmica. Una diada de “bogeria” per la quantitat de gent que va passar per la plaça Catalunya de Roses per regalar roses i llibres. Feia goig passejar per aquest centre neuràlgic de la Vila on la cultura, en forma de llibre, i on la natura, prenent la forma d’una rosa, eren les principals protagonistes. Com ha de ser una diada de Sant Jordi, que va esdevenir una jornada festiva catalana com les d’abans de la pandèmia.

Va ser una matinal joiosa, amb un sol que il·luminava, però no cremava, la diada, que va fer que s’aplegués, com dèiem molta gent a la plaça Catalunya a la recerca d’un llibre, principalment les dones, i d’una rosa, en aquest cas els homes.

L’única llibreria que hi ha actualment a Roses, i per tant l´única present a la plaça Catalunya va ser la Llibreria Mas Blanch, “està sent un matí fantàstic, estem arrasant amb la venda de llibres”, va dir la gerent d’aquesta llibreria, l’Àngels Melgar, que va desvetllar que els llibres que s’estan venent més són “32 de març” de Xavier Bosch, “Les mares” de Carmen Mola, “La gran enciclopèdia del Barça” del grup La Sotana i “De la Sabana a Mart” de Xavier Sala Martín”. Mentre que de llibres i autors de Roses i l’Empordà van ser “L’època convulsa que em va tocar viure” de l’Esteve Guerra, després d’haver estat el llibre de Roses més venut l’any passat i “200 masos i veïnats del Cap de Creus i l’Albera marítima” d’Arnald Plujà”.
Davant la quantitat de gent que es va aplegar davant la parada de la Llibreria Mas Blanch, l’Àngels va voler “agrair a tots els amics i amigues que han vingut ha donar-nos un cop de mà, sense tots ells no hauríem pogut atendre tanta demanda com hi va haver”.

I pel que fa a les roses, a la plaça Catalunya hi havia Flors Martina i Flors Mateu oferint des de la rosa més simple a la més ornamentada, on Frederic Sastre, gerent de Flor Mateu, va afirmar que  “la vermella, com cada any, és la que més es ven, però aquest any en cucurutxo en lloc de la bossa de plàstic, un cucurutxo que té com avantatge que està fet d’un material que es pot mullar”. Roses que es podien trobar des de 5 euros fins al preu que volgués el comprador depenent de l’ornamentació de la flor.

A banda de la moltíssima gent que hi havia a la plaça Catalunya que va poder, a més, de comprar una rosa i un llibre, conèixer el què fan entitats com ara l’Associació MarOnes, Càritas Roses, l’Església Evangèlica Bautista de Roses, FADIR, la Fundació Roses Contra el Càncer i l’Associació DiCrea, les qual van disposar d’una carpa per poder explicar com i de què manera ajuden a la població rosinca.

I a part dels llibres, la cultura també va ser-hi present durant la diada de Sant Jordi en altres formats, com ara “el recital de poemes de la Maria Àngels Anglada, que es va fer a la botiga Esther a càrrec del Grup de Teatre de Roses, l’Hora del Conte que es va dur a terme a la mateixa plaça Catalunya. A la tarda estava previst l’actuació de poemes musicats a càrrec de Joan Reig amb l’espectacle Bagatzem, però la pluja ho va impedir”, va explicar el regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez.