Cinema Sènior permet que les persones de 65 anys o més puguin accedir al cinema per 2 euros un dia a la setmana, preferiblement els dimarts
Avui arrenca el programa Cinema Sènior amb el qual les persones majors de 65 anys podran acudir al cinema per 2 euros, un dia a la setmana, en qualsevol dels 76 cinemes de Catalunya que s’han acollit a la mesura impulsada pel Govern per a fomentar la volta a les sales. Per províncies, a Barcelona s’han incorporat 50 cinemes; a Girona, 8; a Lleida han estat 7; i a Tarragona, un total de 11.
El Ministeri de Cultura i Esport ha donat a conèixer aquesta iniciativa pública, una entrada de cinema per a apel·lar a l’imaginari col·lectiu, especialment el de les persones majors. Es tracta d’una proposta que advoca per recuperar la il·lusió de gaudir del cinema com una experiència emocional i presencial, que transcendeix el mer fet de veure una pel·lícula i que, en canvi, converteix l’acte d’anar al cinema en una pràctica social i vibrant.
Segons el Reial decret aprovat pel Consell de Ministres el passat 13 de juny, a proposta del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, la mesura permetrà que un dia a la setmana, preferiblement els dimarts o un altre dia en el cas de les sales que només obren durant el cap de setmana o que tanquen precisament els dimarts, les persones de 65 anys o més puguin accedir al cinema per 2 euros. Les entrades només es podran expedir en les taquilles de les sales, prèvia identificació de la persona i l’acreditació de la seva edat.
El programa compta amb un pressupost de 10 milions d’euros a càrrec dels Pressupostos Generals de l’Estat 2023.
Cinema en pantalla gran
Les persones de 65 anys o més constitueixen el grup d’edat que més està trigant a reprendre els hàbits d’assistència al cinema en sales previs a la pandèmia. Així, en l’assistència al cinema s’observen encara notables diferències entre franges d’edat: si el 49,3% dels joves de 20 a 24 anys va acudir almenys una vegada a l’any al cinema entre 2021 i 2022, aquest percentatge cau fins al 6% en la població de més edat.
De tots els sectors culturals, el cinema és un dels més afectats, encara avui, per la pandèmia. Les mesures sanitàries preses arran de la COVID-19 van provocar un important descens en l’assistència mitjana a les sales de cinema en el públic espanyol, una assistència que no acaba de recuperar-se. Malgrat els repunts experimentats en 2022, el sector encara es troba aproximadament amb un 40% menys d’espectadors en relació amb la mitjana dels anys 2017 al 2019.
Aquesta mesura està alineada amb els objectius del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. El seu component 24 persegueix facilitar l’accés a la cultura i fomentar el trànsit cap al nou entorn digital que permeti la incorporació de noves possibilitats i realitats. També en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides es reconeix la salvaguarda i la promoció de la cultura com dos fins de per si mateix.
El nou programa de subvencions directes se suma a les ajudes directes a les sales que el Ministeri de Cultura i Esport va posar en marxa per a contrarestar els efectes de la COVID-19. En 2022, va destinar més de 10 milions d’euros a 232 empreses i entitats, i un total de 476 sales d’exhibició repartides per tot el territori.