El Govern fa novament una crida a extremar les precaucions arran d’un nou episodi d’elevat perill d’incendi forestal per avui dia 3 d’agost
A causa d’un vent de certa intensitat i humitats baixes i a les zones amb una sequera acumulada important, com Empordà, costa central de Barcelona, Camp de Tarragona i interior Terres de l’Ebre, es donen les circumstàncies que poden produir incendis forestals amb una ràpida evolució. La previsió és que la situació millori en vistes a diumenge dia 6 d’agost.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha emès un informe de perill que alerta d’una situació del nord-oest amb mestral al terç sud i tramuntana a l’Empordà. En ambdós àmbits implicarà un increment del perill amb una elevada presència de perill molt alt i la possibilitat, molt puntualment, de perill extrem. També en ambdós casos el màxim perill es situarà cap al litoral. El vent comença demà dijous, passa pel seu màxim divendres i va a la baixa durant els dos dies posteriors. A les zones arrecerades del vent el perill baixarà degut a la disminució de la temperatura. També estaria prevista alguna petita precipitació abans del màxim de vent i això pot acabar de perfilar el perill en el cas de l’Empordà.
Davant aquesta situació, el Cos d’Agents Rurals ha activat a les 00.00 hores d’avui, dia 3 d’agost, el nivell 3 de Pla Alfa, el màxim previst, a 23 municipis de 5 comarques de Catalunya, entre d’ells, a 8 municipis de l’Alt Empordà
En aplicació del nivell 3 del Pla Alfa, es restringeix l’accés a 3 espais naturals de Catalunya: Els Ports, Cardó-boix i Cap de Creus.
Aquests controls d’accessos es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d’una banda per reduir el risc que es produeixi una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic), i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.
A més, també s’han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d’incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa. En total s’han suspès 1.792 activitats, entre elles activitats relacionades amb accions amb l’ús de radials i bufadors, activitats apícoles o forestals.
Protecció Civil
Protecció Civil ha convocat per demà al matí el comitè tècnic del pla INFOCAT per fer seguiment de la situació de risc prevista
Més efectius
Mentre duri l’activació, els agents rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria. Es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc. I es demana a la ciutadania que no es freqüenti el medi natural, especialment en hores de màxima insolació.
En episodis de perill d’incendi forestal com aquest el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural estarà realitzant aquests dos dies la vigilància i primera intervenció en incendis, que també inclou la campanya de la sega, exclusivament pensada per donar suport a la pagesia en la recol·lecció del cereal. La presència del GEPIF en el territori durant les vuit hores de més risc permet, d’una banda, un efecte dissuasiu i, de l’altra, aquesta ràpida primera intervenció. La presència sobre el terreny és molt important per atacar els incendis al més aviat possible i evitar que esdevinguin grans i destructius. Les rutes de vigilància estan marcades pel nivell de perill que elaboren diàriament els tècnics del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals.
El GEPIF mobilitzarà per aquests dos dies 22 unitats de vigilància distribuïdes arreu de Catalunya, d’acord mapa de perill d’incendi i encara fent una vigilància especial a les tasques de sega i recol·lecció del cereal. Impliquen més de 50 persones i estan dotades amb equips de primera intervenció per tal poder contenir un conat d’incendi fins a l’arribada dels Bombers.
Les Agrupacions de Defensa Forestal distribuïdes pel territori participaran activament en els tancaments.
També el personal dels diferents espais naturals protegits afectats pel tancament participaran directament en l’operatiu de restricció d’accessos, activant la senyalització de restriccions i distribuint els diferents informadors per poder explicar i poder fer divulgació sobre la necessitat i importància de l’aplicació d’aquestes mesures que prohibeixen l’accés als visitants.
Situació de vent de mestral i tramuntana amb poca precipitació prèvia
El Servei Meteorològic de Catalunya apunta que el pas de la cua d’un front atlàntic al llarg de dijous, comportarà una important baixada de la temperatura i l’entrada de vent de mestral i tramuntana, ja a partir de la matinada de dijous. El mestral i la tramuntana poden bufar amb ratxes fortes, sobretot divendres, i aniran clarament a la baixa al llarg del dia de dissabte. Això no obstant, el vent pot continuar amb intermitències i en àmbits més reduïts del litoral de les Terres de l’Ebre i zona del Cap de Creus fins a la jornada de diumenge.
Tot i que el front pot produir precipitació en zones de la meitat nord del país així com també al nord de les comarques de Tarragona, no s’espera precipitació significativa en les zones que es veuran més afectades pel vent de mestral. A la zona de l’Empordà no es descarta que es pugui enregistrar precipitació que pugui reduir l’impacte de la tramuntana en l’increment del perill d’incendi forestal.
Aquest episodi de vent serà el més important del que portem d’estiu, i afectarà a comarques que presenten importants dèficits de precipitació, tant a curt com a llarg termini. Parlem de zones com el litoral i prelitoral de Tarragona, Terres de l’Ebre i litoral de l’Empordà.
Prohibició de fer foc
Entre el 15 de març i el 15 d’octubre és prohibit fer foc al bosc i a la franja de 500 metres que l’envolta. Durant aquest període, es poden sol·licitar autoritzacions excepcionals al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en aquesta plana web: https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/8776-autoritzacio-activitats-risc-incendi
Pla Alfa
El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.
Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.
La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d’anàlisi.
Aquest mapa de perill d’incendi forestal és elaborat pel Servei de Prevenció d’Incendis Forestals. Mostra diàriament la distribució del nivell de perill arreu del país i ajuda a optimitzar els recursos de prevenció i extinció durant aquests dies més crítics, i també durant la resta de dies de l’any.
Es recomana, davant la planificació de qualsevol activitat en el medi natural, consultar el nivell de Pla Alfa activat per Agents Rurals a la zona en aquell moment. Podeu consultar el mapa interactiu al web: https://interior.gencat.cat/plaalfa