El sociòleg i doctor en Ciències Econòmiques, Salvador Cardús, va inaugurar ahir al vespre, el segon cicle de conferències organitzat per l’Ajuntament de Roses, ‘Propostes d’un país per a un nou temps’
Salvador Cardús va encetar la seva ponència del segon cicle de xerrades ‘Propostes d’un país per a un nou temps’ explicant als assistents “perquè som on som?. I entre d’altres punts va remarcar la transformació social de la població catalana a partir, sobretot, de l’any 2006, “quan l’estat espanyol va acabar amb el procés d’autonomia, quedaven dos camins: la Independència i l’anar tirant, i com l’anar tirant era una camí a la desaparació la societat catalana va tirar cap a l’ independència”. Però el camí cap a l’independència, segons el sociòleg, “ha estat una transformació de fons de la població catalana que ha passat tan discretament, que ningú s’ha donat compte”. I per contrastar les seves paraules va mostrar una enquesta realitzada periòdicament des de l’any 1979 fins al 2012, en la que el es demostra que a l’any 79 l’ identificació amb Espanya era d’un 40% entre la població catalana. I l’any 2012 aquesta identificació havia baixat al 7,5%.
En canvi, els que se sentien identificats amb Catalunya al 79 eren només el 27%. Una xifra que va augmentar l’any passat al 50%, sent el punt d’inflexió d’aquesta pujada el fracàs de l’Estatut de Catalunya perquè “nos lo hemos cepillado”, com va dir l’any 2006 burlant-se de l’Estatut català, Alfonso Guerra, llavors el màxim responsable de la comissió del govern espanyol que l’havia d’aprovar.
Cardús, sobre el procés d’Independència de Catalunya va afirmar que “no hi marxa enrera, el que no sabem és com l’acabarem. Els adversaris tan interns com externs són molt forts, però si fem les coses mínimament bé, això no té marxa enrere i, en el cas de fracassar, què és impensable que fracasséssim, no tornaríem al punt de partida, s’hauria de repensar, buscar un formula que fos una alternativa”
Impensable fracassar perquè Europa “pels seus propis interessos els va millor una Espanya més petita i una Catalunya més pròspera, que no pas una situació com l’actual , que és una Espanya gran, tota ella pobre”, va afirmar Salvador Cardús.
El regidor de Cultura de Roses, Marc Danés, on el seu departament va ser el promotor, a l’igual que el primer, d’aquest segon cicle de Conferències al voltant de la situació actual de Catalunya en el seu procés cap a l’autodeterminació, va ser l’encarregat de presentar al primer ponent d’aquest segon torn de xerrades, el polític i economista Salvador Cardús.
Salvador Cardús
Salvador Cardús i Ros (Terrassa, Vallès Occidental 1954) és llicenciat en Ciències Econòmiques (1976) i doctor en Ciències Econòmiques (1981) per la Universitat Autònoma de Barcelona. És professor titular de Sociologia a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Imparteix cursos de Sociologia de la Comunicació i Epistemologia. Ha estat degà de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia entre 2009 i 2011. Com a investigador ha treballat en el camp de la sociologia de la religió i de la cultura, l’anàlisi dels mitjans de comunicació i també de les identitats nacionals.