Torna Science Needs You! el 23 i 24 de setembre a Figueres i Darnius

Les jornades del Science Needs You! tindran enguany com a eix temàtic ‘Les fonts d’energia del futur’

Per vuitè any consecutiu, tornen les jornades divulgació científica Science Needs You!, que enguany es celebraran els dies 23 i 24 de setembre a Figueres i Darnius. Organitzades per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) duran a terme un seguit de ponències amb científics de primera línia i visites guiades, que aquest any tindran com a eix temàtic ‘Les fonts d’energia del futur’. El personatge històric escollit que enguany representa el cicle és Mária Telkes (Hongria i EUA, 1900-1995), una biofísica i inventora, investigadora al MIT (Institut Tecnològic de Massachusetts) pionera del desenvolupament de tecnologies per a l’ús de l’energia solar, qui va registrar més de 20 patents.

La presentació de la nova edició es va dur a terme al vestíbul de l’Auditori Caputxins i ha comptat amb la presència de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Figueres, Mariona Seguranyes; el president de l’ACDIC, Carlos F Sopuerta; i la secretària de l’ACDIC, Àngels Yécora.

Als parlaments, Mariona Seguranyes va dir que “el Science és un luxe per la ciutat”, i va ressaltar que “potencia la igualtat de gènere destacant figures històriques femenines i convidant a dones científiques de primera línia”; mentre que Carlos F Sopureta va explicar que “volem arribar a estudiants, en particular a les noies, i ho fem promovent la col·laboració amb els docents perquè la ciència no es vegi com una cosa aïllada sinó com una part més de la nostra cultura”. I Àngels Yécora ho va reblar dient que “fem aquestes jornades perquè la ciutadania s’impliqui en la ciència i per obrir camins”.

Les jornades centrals, 23 i 24 de setembre

Els actes centrals del cicle es duran a terme durant el cap de setmana dels dies 23 i 24 de setembre. Dissabte 23 de setembre la jornada es dividirà en dues parts: al matí, a l’Auditori Caputxins de Figueres, i a la tarda al diferents espais del municipi de Darnius.

Al matí, hi ha programades tres xerrades i una taula rodona, de 9.30 a 14 hores. Les conferències seran: Alternatives als combustibles fòssils, a càrrec d’Andreu Cabot Codina, investigador ICREA a l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya;  Fusió nuclear: el projecte ITER, de Sandra Julià Torres, enginyera nuclear per la UPC; i, Les transicions energètiques i els seus impactes socioeconòmics, polítics i culturals, de Josep Espluga Trenc, doctor en Sociologia a la UAB. Tots tres, com és habitual, celebraran al final del dia una taula rodona moderada per la periodista Montse Rigall.

A la tarda, l’activitat es traslladarà a Darnius, primer al Club Nàutic amb un dinar programat a les 14.30 hores. I tot seguit, a les 17.30 hores, al local de la societat La Concòrdia amb una darrera xerrada: La història de les antigues centrals hidroelèctriques de La Muga, del doctor David Pavón Gamero, professor associat de la UdG a l’àrea de Geografia Humana.

El programa del cap de setmana es completarà el diumenge 24, també a Darnius, primer (a les 10 hores) amb una visita a l’interior de la presa del pantà de Darnius-Boadella, amb explicacions dels tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua. I tot seguit (a les 12 hores), al Jardí de les cases de l’Administració del pantà amb la xerrada La gestió del bosc mediterrani davant el canvi climàtic, a càrrec d’Eduard Pla Ferrer, doctor en Ecologia per la UAB.
Important:  

  • És necessari inscriure’s a tots els actes mitjançant el formulari situat a www.acdic.cat
  • Tots els actes són gratuïts (excepte el dinar i l’obra de teatre del dia 29 d’octubre)
  • Per poder visitar la presa és necessari acreditar haver participat el dia 23 als actes del matí de Caputxins.

Més actes a l’octubre i novembre

Com és habitual, Science Needs You! celebrarà alguns actes complementaris als mesos següents.

El dimecres 25 d’octubre es farà una sessió doble de cine-fòrums als Cat-cinemes de Figueres amb la projecció del documental Let there be light, sobre el desenvolupament del projecte ITER de fusió atòmica, per crear una estrella artificial que proporcioni energia neta a la humanitat. A les 11 del matí serà una sessió adreçada a estudiants dels IES de l’Alt Empordà conduïda pel físic teòric i director de l’observatori d’Albanyà Pau Bosch i pel Grup de Professors de Ciències de l’Alt Empordà Va de ciències. I a les 20.30 hores, un segon passi obert al públic general

El diumenge 29 d’octubre a les 18 hores hi ha programat al Teatre Municipal el Jardí Figueres l’espectacle familiar (de 6 a 10 anys) de dansa titulat Cometa, de Roser López Espinosa.

I per últim, el dimecres 22 de novembre, hi haurà una altra sessió doble de cine-fòrums. Aquesta vegada amb la projecció del documental The Sun Queen on s’explica el projecte arquitectònic de casa sostenible en què va col·laborar la física Mária Telkes, inventant el primer sistema de calefacció solar del món. A les 11 del matí es farà un passi per estudiants de la comarca comentat per l’arquitecta Alícia Bramon Bosch i pel Grup de Professors de Ciències de l’Alt Empordà Va de ciències. I a les 20.30 hores, un passi obert al públic general,

Tots els cinefòrums es duen a terme amb col·laboració amb el cineclub Diòptria.

SNY!
‘SNY-Science Needs You!’ (la Ciència us necessita!) és un esdeveniment de divulgació científica promogut per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) que compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Figueres, l’Ajuntament de Darnius, la Diputació de Girona i el Grup Padrosa. Col·laboren, l’Agència catalana de l’Aigua, el Consorci Salines Bassegoda, El cineclub Diòptria, els Cat-cinemes, la Societat Cultural i Recreativa La Concòrdia, l’institut d’Estudis Empordanesos, la Universitat autònoma de Barcelona, l’Institut de Govern de Polítiques Públiques (IGOP), Fusion For Energy, la Universitat de Girona, el Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Empordà Turisme, el Servei Educatiu de l’Alt Empordà, la Fundació Institut d’Investigació de l’Energia de Catalunya (IREC), el Grup de Professors de Ciències de l’Alt Empordà Va de ciències, el restaurant Nàutic Darnius, i les cases rurals Can Masot i Masia Mimosa.