‘La Mar de Net’ tanca l’edició 2022-23 amb alumnat de Roses i Blanes

La Mar de Net
Moment de la xerrada entre el rosinc Antoni Falcó i la biològa Stefania Minuto

‘La Mar de Net’ és un projecte educatiu per implicar als infants i joves en la preservació del medi marí que s’emmarca en l’acció col·lectiva Pesca Neta, una iniciativa del departament dAcció Climàtica, Acció i Agenda Rural i els Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP)

Aquesta setmana, la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona i la Fundació per a la Creativació han tancat del projecte ‘La Mar de Net’ del curs 2022-23, el vessant educatiu i pedagògic de Pesca Neta, amb la celebració de dues jornades, la primera celebrada el passat dilluns a Roses, i la segona, que va tenir lloc ahir a Blanes.

Alumnes dels instituts Illa de Roses i Cap Norfeu en la recollida de residus a la platja de Roses

Aquest passat dilluns, 18 de setembre, un total de 130 alumnes de secundària de l’Institut Illa de Roses i l’Institut Cap Norfeu de la Vila de Roses van formar part de la sessió ‘La Mar de Net’, a través d’una jornada que es va celebrar al Teatre Municipal de Roses i que va incloure xerrades, com la que van portar a terme la biòloga Stefania Minuto amb el pescador local, Antoni Falcó, un taller de biodiversitat marina de la Fundació CRAM i una recollida de brossa i plàstics de la platja del municipi. L’alumnat rosinc va recollir i reciclar un total de 10 quilos de brossa i plàstics que van trobar a la platja Nova Roses, entre d’ells hi eren la Luanda Duo i en Jan Botello , que a la pregunta de si creuen que els ciutadans i ciutadanes són conscients de la contaminació marina del nostres mars, la jove Luanda va afirmar que “alguns sí i d’altres no, i s’hauria de conscienciar a tothom perquè si continuem així acabarem bastant malament”. Per la seva part, en Jan va assegurar que “tothom és conscient que està fen molt de mal al planeta, però l’únic que els importa són els diners”.

Pel que fa a la jornada d’ahir dimarts, la sessió va anar dirigida a una trentena d’alumnes de primària (cicle superior) de l’escola Joaquim Ruyra de Blanes. La sessió es va desenvolupar amb la mateixa dinàmica, amb xerrades i el taller de biodiversitat marina i, en aquesta ocasió, ha comptat amb el testimoni directe del patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Ferran Martínez i amb una ponència de benvinguda del regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Blanes, Jaume Frigola.
La sessió també va incloure la ponència d’un dels responsables d’Upcycling the Oceans d’ECOALF – THERE IS NO PLANET B. En aquest cas, la trentena d’alumnes van  recollir i reciclar 2 quilos de plàstics i brossa de la platja principal de Blanes.

El patró major de la Confraria de Blanes, Ferran Martínez, va valorar positivament la jornada, en assenyalar que “és primordial apropar el projecte a la mainada, ja que si nosaltres com a pescadors fem tota aquesta tasca de recollir i netejar el mar i no ho expliquem, ni la canalla ni els adults prendran consciència de la problemàtica”.

Projecte Pesca Neta

Aquest és un projecte subvencionat pel Departament d’Acció Climàtica, Acció i Agenda Rural i els Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP). Pesca Neta neix el setembre de 2020 amb les confraries de Catalunya per a contribuir en la neteja de tots els residus que arriben al medi marí i així garantir la gestió correcta de tots els residus que es treuen els pescadors del Mediterrani.