Roses integra la digitalització en els contenidors tèxtils per millorar la traçabilitat del residu tèxtil

16 contenidors tèxtils a Roses
A Roses hi ha 16 contenidors tèxtils repartits per la Vila

Aquesta digitalització pretén optimitzar la recollida del residu tèxtil en el municipi i generar un impacte mediambiental i social positiu

L’Ajuntament de Roses ha començat a formar part del projecte “Teixint rutes cooperatives”, una iniciativa que optimitza les rutes de recollida de roba de manera intel·ligent, amb l’ajuda d’uns sensors volumètrics en els 16 contenidors tèxtils instal·lats a la població i una plataforma digital que en permet el seu monitoratge. La iniciativa pretén optimitzar la recollida del residu tèxtil en el municipi i generar un impacte mediambiental i social positiu.

En primer lloc, els sensors connectats a la plataforma permeten obtenir una imatge precisa de la ubicació dels contenidors de què disposa Roses, del nivell de roba que tenen i de l’estat en què es troben. D’aquesta manera, s’ofereix un servei més efectiu de recollida de tèxtil. En el primer moment en què el sistema detecta que un contenidor ja està ple, s’activa una flota de camions per recollir tota la roba i portar-la a les instal·lacions corresponents, evitant així incidències com ara el desbordament del residu tèxtil.

En segon lloc, els sensors volumètrics connectats a la plataforma digital cooperativa permeten estalviar trajectes innecessaris de la flota de recollida del residu tèxtil. Atès que els aparells es connecten en temps real amb l’eina digital, poden obtenir dades exactes que permeten una ruta precisa dels vehicles. D’aquesta forma, es minimitza la petjada de carboni que comporten els combustibles fòssils i es programen les rutes amb una major eficiencia en el temps de treball.

El procés d’instal·lació dels sensors volumètrics neix de la vinculació del municipi amb la Cooperativa Roba Amiga, dedicada a la formació i a l’ocupació de persones en situació de vulnerabilitat social que es troben en un itinerari d’inserció sociolaboral. Aquest projecte rep el suport de la Unió Europea dins del Pla de Recuperació, Transició i Resiliència, finançat per la Unió Europea – Next Generation EU i el Ministeri de Treball i Economia Social.

Ampli marge de millora en la recollida de tèxtil

Segons la UE, cada europeu genera 22kg de residu tèxtil a l’any. A Catalunya, se’n generen 166.000 tones anuals, de les quals només un 11% es gestiona adequadament, mentre que el el 89% restant acaba com impropi en altres tipus de contenidors.

La Cooperativa Roba Amiga, formada per set empreses d’inserció, és l’encarregada de l’administració dels contenidors i de la recollida de roba usada a Roses. Després d’aquesta recollida, la roba es porta a les plantes de tractament tèxtils on passa per un procés de tria i classificació en funció de l’estat i la tipologia de les peces, per a la seva posterior reutilització (50%) o reciclatge a noves fibres (45%). El 5% restant s’utilitza en projectes de cogeneració elèctrica i calorífica.

Recordeu que la roba s’ha de rentar, plegar i dipositar-la en una bossa tancada dins dels contenidors. Les sabates aparallades, lligant-les pels cordons o bé amb cinta i dins d’una bossa. Altres elements com cinturons i bolsos intentar que quedin el màxim compacte possible. Evitar posar-hi roba bruta o estripada, i tingues cura de que no se’t colin restes de menjar o pintures.

Podeu consultar la ubicació exacta de contenidors i més informació sobre el projecte a: www.robaamiga.cat.