Per a una cavalcada de Reis sense incidents: els consells de Protecció Civil de la Generalitat

Cal supervisar els infants constantment i assegurar-se que portin una identificació amb les dades i un número de contacte en cas que es desorientin

Per assegurar-nos que tots puguem gaudir d’una cavalcada de Reis segura, Protecció Civil de la Generalitat destaca la importància de prendre certes mesures d’autoprotecció. Aquesta iniciativa es dirigeix tant a la ciutadania que assisteix a l’esdeveniment com als ajuntaments responsables de la seva organització. Tots els consells estan recollits al web dedicat a aquestes festes: https://interior.gencat.cat/nadal

El pas de les carrosses pot comportar cert risc, així com la possibilitat d’accidents en pujar a objectes com contenidors o semàfors. En aquest sentit, és crucial actuar amb sentit comú, seguir les instruccions de l’organització i evitar posar-se en situacions de risc, protegint tant a nosaltres mateixos com als més petits d’un possible accident.

Consells per al públic:

Abans de la cavalcada

• Si vas en grup, acordeu un punt de trobada fora de la zona on hi hagi una gran aglomeració de públic per reunir-vos en cas que us separeu o us perdeu.

• És recomanable utilitzar sabates que ofereixin una bona protecció als peus per prevenir qualsevol tipus de lesió. Davant la possibilitat de temperatures gèlides, no oblidis abrigar-te amb un barret o gorra i utilitzar una bufanda o un mocador. També, és aconsellable vestir-se amb indumentària còmoda i apropiada per al clima, per assegurar el teu benestar durant tot l’esdeveniment.

• Estigues atent a les informacions oficials relatives a l’esdeveniment, el recorregut i les condicions meteorològiques.

• En cas que es perdin, serà molt útil haver anotat en un lloc visible dels nens, com en el braç, el seu nom i un número de telèfon de contacte. Alternativament, pots posar-los una polsera o una targeta amb aquesta informació. Aquesta mesura ajuda a agilitzar el procés de localització i reunió en cas que es presenti qualsevol incidència.

Durant la cavalcada

• És important no apropar-se a les carrosses ni intentar pujar-hi en cap moment.

• Estigues sempre darrere de les barreres de seguretat o les àrees marcades per a espectadors durant el pas de les carrosses.

• Evita pujar a baranes, reixes, contenidors o altres estructures altes.

• Si es llancen caramels, no baixis a la calçada per recollir-los mentre hi hagi carrosses en moviment.

• Durant la cavalcada, evita travessar el carrer.

• No t’acostis a les carrosses quan estiguin aturades o realitzant càrregues de combustible.

• Abstén-te de llançar caramels o qualsevol objecte cap al personal de seguretat, als participants de les carrosses, o a altres espectadors.

• Una vegada finalitzi l’esdeveniment, és important sortir de l’àrea de manera ordenada, respectant les indicacions dels serveis de seguretat i l’ordre establert.

Tingues especial cura dels més petits

• Si assisteixes a la cavalcada amb nens, és essencial mantenir-los sempre agafats de la mà. Pren-te un moment per parlar amb ells sobre les precaucions a seguir, explicar-los què han d’evitar i instruir-los sobre com actuar en cas que es desorientin o perdin.

• Evita que els nens pugin a objectes per observar millor l’esdeveniment. És més segur alçar-los en braços si és necessari per a una millor visió.

• En cas de trobar un menor desorientat o perdut, actua ràpidament i acompanya’l directament als agents de la policia o al personal de seguretat més proper. Això ajudarà a garantir la seva seguretat i a reunir-lo amb la seva família el més aviat possible.

Els accessos al lloc de la celebració

• No et detinguis en els carrers que serveixen d’accés al recorregut de la cavalcada. Aquestes vies són essencials per al pas dels serveis d’emergència i per a possibles evacuacions.

• Evita empènyer per obtenir un millor lloc en l’esdeveniment. Aquesta acció pot causar caigudes o aglomeracions perilloses. Si el lloc on intentes situar-te està massa concorregut, és millor buscar un altre espai menys ple.

• Si et sents atrapat o sense una sortida clara, procura trobar un altre lloc on puguis accedir fàcilment a una via d’evacuació. És crucial mantenir la serenitat en qualsevol situació d’aquest tipus.

En cas d’emergència

• Conserva la serenitat i presta atenció especial a les instruccions dels professionals d’emergència. Sigues particularment vigilant amb els menors i les persones amb necessitats especials en tot moment.

• Desaconsellem qualsevol acció com cridar, córrer o empènyer enmig de la multitud, ja que això podria desencadenar situacions de risc innecessàries en un espai amb moltes persones.

• Per a sortir de l’esdeveniment, segueix els camins recomanats o els carrers adjacents, i no et detinguis en el camí. Recorda que és important no intentar retrocedir.

• En una situació d’emergència, si intentes trucar al 112 des d’un mòbil i no tens senyal, pot ser a causa de línies saturades. En aquest cas, busca un telèfon fix per realitzar la trucada.

Recomanacions per a l’organització de rues i cavalcades:

En l’organització prèvia:

• Realitza una verificació exhaustiva de la ruta abans del començament de l’esdeveniment, assegurant-te que hi ha prou espai tant en amplada com en alçada per a l’adequada circulació de totes les carrosses.

• Anticipa’t a qualsevol interferència en el recorregut eliminant objectes que puguin caure o bloquejar la via. Això inclou la retirada estratègica de contenidors de brossa, que poden suposar un risc d’incendi o temptació per escalar.

• Identifica i marca amb senyals visibles les rutes d’evacuació i els punts segurs, facilitant així la seva localització ràpida en situacions d’emergència.

• Estableix un perímetre clar al voltant del camí de les carrosses amb tanques i cartells informatius, assegurant que els espectadors mantinguin una distància segura.

• Desenvolupa un pla específic per a abordar casos de menors que es puguin desorientar o perdre durant l’esdeveniment.

• Ubica vigilants de seguretat al costat de cada carrossa, encarregats de comunicar immediatament qualsevol incidència al conductor i de prevenir que el públic s’apropi excessivament.

Trànsit i accessos:

• És crucial bloquejar l’accés als vehicles durant el recorregut de la cavalcada i tenir en compte les eixides d’aparcaments privats per evitar interferències.

• S’ha de garantir que les rutes d’accés i les vies d’evacuació a l’àrea de l’esdeveniment estiguin clares i disponibles per a l’ús immediat dels serveis d’emergència, així com per a una evacuació eficient en cas que sigui necessària.

Possibles afectacions:

• És essencial considerar les previsions del temps i adaptar l’esdeveniment en conseqüència per assegurar la seguretat i el confort de tots els assistents.

Durant l’acte:

• Durant el llançament de caramels des de les carrosses, és important projectar-los a una distància prudencial per evitar que la gent es vegi temptada a baixar a la via, reduint així el risc d’accidents.

• És important evitar llançar els caramels directament cap a les persones per minimitzar el perill d’impactes indesitjats, especialment a zones sensibles com el cap o la cara.

• En trams del recorregut on l’espai sigui limitat i hi hagi molta concentració de persones, és millor abstenir-se de llançar caramels per prevenir situacions de risc.

En cas d’emergència:

Contacteu sense demora amb el responsable d’emergències o truqueu al 112 si cal. Assegureu-vos d’aturar el pas de carrosses fins que es restableixi la normalitat.

Si disposeu de megafonia, doneu les indicacions i els consells d’autoprotecció a la població. Podeu trobar una guia completa amb recomanacions per a l’organització de cavalcades i com evitar accidents durant la preparació de les carrosses en aquest enllaç.

Els dies previs a la cavalcada dels Reis d’Orient, Protecció Civil de la Generalitat comparteix a través de les seves xarxes socials (Facebook, Twitter, Instagram @emergenciescat) els principals consells de seguretat amb l’etiqueta #cavalcadasegura.

Protecció Civil de la Generalitat ha proporcionat als municipis un total de 11.000 polseres identificatives durant aquestes festes de Nadal, principalment per a fires, parcs i cavalcades. Aquestes polseres s’han lliurat a través dels ajuntaments i les Associacions de Voluntariat de Protecció Civil amb l’objectiu que els nens i les nenes les portin durant la cavalcada o en actes amb una gran concentració de persones i així evitar que es perdin.

Les polseres de Protecció Civil inclouen un espai per anotar el nom de l’infant i un número de telèfon de contacte de la persona responsable en cas de pèrdua. Aquesta iniciativa ha demostrat ser molt útil, ja que si l’infant es perd i no sap o no recorda el número de telèfon de la persona que l’acompanya, qualsevol persona, inclosos els membres del personal de seguretat, pot trucar al número que està anotat a la polsera. Això facilita i agilitza el procés de retrobament de l’infant amb l’adult responsable.