Mai en un mes de febrer la vegetació a Catalunya havia patit un dèficit d’aigua tan pronunciat
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha reforçat aquest mateix mes de febrer les unitats dels Grups Especials de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) per poder donar cobertura a tot el territori executant feines de prevenció i de vigilància i primera intervenció d’incendis forestals. L’avançament de 4 mesos del reforç d’estiu dels efectius d’aquest grup operatiu és a causa de la situació de sequera acumulada en els darrers tres anys a Catalunya i dels rècords històrics de falta d’aigua a la vegetació que comporta un augment considerable de perill d’incendis forestals. El reforç s’ha fet efectiu aquesta mateixa setmana doblant el nombre d’efectius amb una ampliació de pressupost fins als 3 milions d’euros.
8 bases amb equips operatius i maquinària tot l’any per cobrir tot el territori
Els 8 equips actuals actuen des de Vilamalla (Alt Empordà), Torreferrussa a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Oriental), Benifallet (Baix Ebre), Ulldemolins (Priorat), Constantí (Tarragonès), Arnes (Terra Alta), Tremp (Pallars Jussà) i Calaf (Alta Anoia). Amb el personal incorporat aquesta setmana, s’ha passat a poder disposar de 60 efectius amb 26 vehicles, 1 tractor equipat amb desbrossadora i una arada de discos per realitzar tasques preventives i 3 robots desbrossadors que serveixen per fer tasques de trituració i eliminació de restes vegetals.
Un mes de febrer amb la vegetació més seca que mai
Aquest avançament dels reforços s’emmarca en una situació de sequera extraordinària que fa els boscos de Catalunya més vulnerables que mai als incendis forestals. Amb les diferents línies d’actuació que es duran a terme, es pretén protegir i conservar els ecosistemes forestals de Catalunya amb un paisatge que també ajudi i faciliti que els incendis es puguin apagar.
Els mostrejos de vegetació que duu a terme la Generalitat des de fa més de 25 anys mostren com el contingut d’humitat té una clara tendència a la baixa. I, en alguns casos, està assolint valors històricament baixos que no hi havia hagut mai.
Masses boscoses molt vulnerables i amb més probabilitat d’incendis
L’actual sequera, una de les més intenses i extenses del darrer segle, està portant la vegetació a una situació de decaïment i mortalitat mai vistes en extensió i distribució a molts indrets del país.
En el mapa elaborat pel Servei de Prevenció d’Incendis Forestals mitjançant satèl·lit (VIIRS), que compara l’actual quantitat d’aigua i verdor de la vegetació amb les registrades per a la mateixa època als darrers 12 anys, s’observa com la vegetació no havia assolit mai valors tan baixos com en aquest període. És a dir, la quantitat d’aigua i la verdor de la vegetació no havien estat mai tan baixos a gran part del país.
Així, es pot dir que l’estat de la vegetació en bona part de la Catalunya Central, litoral i prelitoral central, interior de les Terres de l’Ebre i el nord-est presenta el seu valor mínim històric. Aquesta situació es tradueix en afectacions a la vegetació que van des de la pèrdua de fulles i mortalitat de branques fins a la mortalitat d’individus o masses senceres, i en un debilitament general de les masses que les fa més vulnerables a l’atac de plagues o malalties i susceptibles de cremar. Actualment, hi ha més proporció de vegetació morta o debilitada a les masses forestals, i, per tant, són més susceptibles de patir incendis, fins i tot fora de les èpoques o situacions més habituals fins ara.