La Diputació de Girona ha acollit avui la presentació d’aquest nou Fòrum, amb vint-i-quatre activitats, que aplega una cinquantena de formatgeries d’arreu de Catalunya
Aquest dimarts al migdia s’ha presentant a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona el Fòrum del Formatge Artesà i Català, que tindrà lloc els dies 2 i 3 de març al passeig de la Devesa de Girona. Una cinquantena de productors artesanals, alguns dels quals del segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent de la Diputació de Girona, es trobaran en aquest nou esdeveniment gastronòmic considerat com el punt de trobada del sector formatger català i dels amants d’aquest producte, tant des del punt de vista professional com de lleure.
A l’acte d’avui, hi ha participat el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; la representant de l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA), Cristina Majó, i el director i presentador de les activitats del Fòrum, Pep Nogué. També hi ha assistit la diputada de Girona Excel·lent i Mercats, Vanessa Peiró.
En la seva intervenció, el president, Miquel Noguer, ha destacat: «Enguany fa una dècada de la creació del segell Girona Excel·lent. Això significa que, a la Diputació de Girona, tenim molt clar des de fa temps que, sense pagesia ni productors, la nostra gastronomia mai hauria assolit el reconeixement internacional que té en l’actualitat. Per tant, iniciatives com aquesta, que treballen per defensar el territori i els seus productes de proximitat, són un eix importantíssim per a la demarcació i nosaltres sempre hi donarem suport».
El Fòrum ocuparà un espai de 2.000 m2 a l’aire lliure, amb una seixantena d’estands gastronòmics, i serà un punt de trobada de comerciants, distribuïdors, restauradors, comunicadors i influenciadors. Aquest esdeveniment neix gràcies a l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA), que aplega una vuitantena de formatgeries artesanes de Catalunya, i que és una de les associacions gremials més importants del país pels valors que representa i que, fonamentalment, giren entorn d’un model agroalimentari arrelat al territori, divers i sostenible.
Diferents espais
L’esdeveniment és gratuït i està obert a tothom. Es divideix en diferents espais temàtics per tal que el públic pugui gaudir de tot l’univers del formatge del nostre territori.
A l’Espai Turòfil hi haurà més de 200 formatges de 42 formatgeries d’arreu de Catalunya, on es podran degustar i comprar productes. N’hi haurà sis de Girona Excel·lent: Formatges d’Espinelves (Osona), la Balda (Gironès), la Xiquella de la Vall d’en Bas i Mas Claperol (Garrotxa), Mas Alba (Pla de l’Estany) i Peralada Mas Marcè (Alt Empordà).
També hi haurà vuit productors més del segell Girona Excel·lent, que complementaran l’oferta formatgera. Es tracta de Castanyes de Viladrau, Can Bech (maridatges d’autor), Nuasets (avellana de Brunyola), Empordàlia i Celler Pere Guardiola (vi), la Minera i DosKiwis (cervesa) i Mooma (sidra).
A l’Espai l’Amant hi haurà nous productes gurmet que fusionen gastronomia i sentits, i s’hi oferiran degustacions creades en col·laboració amb el xef Paco Pérez. També hi haurà l’Espai Sentits, amb diferents demostracions, tastos guiats i tallers. Aquest espai és l’únic on les places són limitades i, per tant, cal comprar entrades. Tenen un preu de 5 euros i ja estan disponibles al web de l’esdeveniment: https://forumdelformatge.cat/.
L’Espai Fòrum acollirà presentacions de productes, ponències i xerrades, i també serà l’escenari de programes de ràdio en directe, mentre que a l’Espai Concurs s’hi celebrarà, dissabte al matí, el primer concurs de formatges artesans de Catalunya. Un jurat format per una vuitantena d’experts gastronòmics valoraran els diferents formatges i escolliran els millors de cada categoria. Finalment, hi haurà l’Espai Gastro, on el xef Marc Ribas cuinarà en directe el dinar tant del dissabte com del diumenge, amb el formatge com a ingredient principal de les seves receptes.
Demostracions de cuina i tastos guiats amb formatge
Les vint-i-quatre activitats programades, entre les quals destaquen les demostracions de cuina, seran conduïdes i presentades pel gastrònom Pep Nogué, que també és director de tast del segell Girona Excel·lent. Pel Fòrum del formatge artesà i català hi passaran professionals de renom del món gastronòmic, entre els quals destaca el reconegut xef Marc Ribas, que farà una demostració de cuina amb formatge i també serà l’encarregat d’elaborar el menú dels dos dies del Fòrum.
També cal destacar la participació de la xef Gessamí Caramés, que farà diferents creacions culinàries en directe; del sommelier Toni Gerez, que dirigirà un maridatge de vins i formatges, i del professor de cuina Manel Guirado, que serà l’encarregat de dur a terme un espectacle gastronòmic familiar. També hi participarà Marc Masó, del restaurant Formàticum, que conduirà un taller de cuina exprés amb formatge artesà. El xef Joan Murillo i el seu equip de cuina i de sala, del restaurant Divinum, faran un espectacle culinari en directe (show cooking), fórmula que també seguirà Jordi Ávila, sota el segell Girona Excel·lent. Jordi Ferrer, pastisser d’Olot, posarà el toc dolç a les demostracions amb l’elaboració de diferents pastissos amb formatges artesans.