Tots x l’Empordà demana unitat per defensar el territori i exigeix la fi immediata de l’espoli del Ter

Tots x l’Empordà
Moment de la ponència a càrrec de l'enginyer consultor en gestió d’abastaments d’aigua, Joan Gaya, durant la jornada de Tots x l'Empordà

En el decurs de la jornada municipalista celebrada per Tots x l’Empordà aquest passat dissabte, la coalició es va adherir a la crida feta per representats de diferents sectors per establir comissions multisectorials als municipis per gestionar la sequera

La coalició de candidatures independents Tots x l’Empordà va celebrar, aquest passat dissabte, una jornada municipalista a Palau-saverdera per reivindicar la gestió local i denunciar les imposicions constants que reben els ajuntaments des d’altres administracions. Sota el títol general “Es respecta prou, el món local?” es van debatre 3 blocs que són exemple d’aquesta falta de respecte al territori a l’hora de gestionar: la sequera, la normativa sobre els apartaments d’ús turístic, i l’estatut del municipi rural.

La jornada va començar amb la taula rodona “La sequera: una gestió comptant amb el territori?”, amb una ponència a càrrec de Joan Gaya, enginyer consultor en gestió d’abastaments d’aigua. Gaya va fer una complerta explicació de la gestió de l’aigua i el punt on ens trobem avui, per acabar assegurant que “l’ACA ha tardat quinze anys a reaccionar i amb la caixa plena, no ha fet cap esforç per millorar la situació general”. L’enginyer va continuar recordant que “els que són antitransvasament quan van a l’Ebre, callen quan venen al Ter” i va criticar el paper de l’ACA a l’Ebre: “l’ACA no pot decidir, però pot fer propostes i no en fa ni una”.

Els representants dels tres sectors presents al col·loqui posterior, Ajuntaments, Turisme i Món rural, van coincidir amb les valoracions de Joan Gaya. En aquest sentit, Miquel Serra, alcalde de Palau-saverdera, va lamentar el paper de l’ACA sancionant municipis en comptes d’acompanyar-los en la millora i va lamentar que la Generalitat no assumeixi la seva responsabilitat en aquesta crisi: “l’ACA ens multa a nosaltres perquè diu que no fem la feina que hem de fer, però i la feina que havia de fer l’ACA i no ha fet? Qui multa a l’ACA?”. Segons l’alcalde, “els ajuntaments hem de fer els deures però no assumir una culpa que no tenim, i per això hem recorregut la sanció que ens han imposat”.

Miquel Gotanegra, president de la Federació Catalana de Càmpings, va considerar que “la sequera s’ha gestionat de forma nefasta” i va definir el pla de sequera com a “un pla arbitrari i sense cap fonament”. Va contraposar la feina feta pel sector del càmping pel que fa la sostenibilitat i l’aprofitament de l’agua amb la feina que no havia fet l’administració. Finalment, Josep Colls, pagès i arrossaire de Riumors, va defensar obertament el transvasament de l’Ebre i va alertar del perill de salinització que pot comportar una extracció d’aigua dels nous pous de l’Alt Empordà: “el 1986 es va salinitzar fins a la carretera de Sant Pere i ara es podria passar de la carretera cap enfora”.

Els tres conferenciants van reclamar la constitució de taules sectorials, tant municipals com supramunicipals, per tractar el problema de la sequera i defensar el territori de les imposicions externes. Van descartar que això provoqués un enfrontament entre sectors sinó que ho consideren un marc ideal per debatre i proposar solucions compartides. També van coincidir en la falta de lideratge polític al territori sobre aquesta qüestió i van demanar als alcaldes i a les institucions del territori unitat més enllà de sigles de partit.

A continuació, tant la ponència “Nova llei HUT: una imposició als municipis i al sector?”, impartida pel regidor de Turisme de Roses, Fèlix Llorens, juntament amb la presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments, Ester Torrent; com la de l’“Estatut dels municipis rurals: una oportunitat perduda?”,en aquest cas a càrrec d’Àlex Serrahima, advocat i secretari de País Rural, van coincidir en la denúncia d’una administració de la Generalitat que no dialoga ni amb sectors econòmics ni amb Ajuntaments, que només imposa i legisla de cara a la galeria.

A la cloenda de la jornada, els regidors assistents es van comprometre a adoptar com a objectius de la coalició Tots x l’Empordà vàries de les propostes sorgides a la jornada, com ara:

  • Exigir al govern de la Generalitat respecte a l’autonomia municipal a l’hora de legislar
  • Fer una crida a la defensa dels interessos del territori per sobre dels interessos de les sigles de partit
  • Aturar l’espoli del Ter
  • Crear comissions de treball multisectorials als diferents municipis per treballar la crisi de la sequera

Tots x l’Empordà

Tots x l’Empordà és una coalició que va néixer poc abans de les eleccions municipals del 2019 amb l’objectiu d’agrupar candidatures independents de diferents municipis de l’Alt i el Baix Empordà.
Estrictament municipalista, l’objectiu de la creació de Tots x l’Empordà és donar veu a les institucions supramunicipals als col·lectius independents, que sovint no s’hi veuen representats.
Una coalició, però, que dona als seus integrants plena sobirania en els seus municipis, essent només un vehicle d’actuació a nivell supramunicipal.

Actualment Tots x l’Empordà és present als Ajuntaments de 25 municipis d’Alt i el Baix Empordà (a Roses amb Gent del Poble), als dos Consells Comarcals de l’Empordà (amb 9 consellers) i a la Diputació de Girona (amb 1 diputat).