‘Llums i ombres de l’escola en català: Una visió històrica’ és el títol de la xerrada que va oferir, divendres al vespre, el professor de primària de Roses i llicenciat en Filosofia i Lletres, David Pujol
El professor de l’escola Jaume Vicens Vives de Roses, David Pujol, va fer un repàs a la história de l’escola en català a la xerrada que va oferir al Casal del Pescador. Va remarcar als assistents que el català com a llengua sempre ha tingut problemes, al llarg de la seva història, per poder utilitzar-se, com quan, per exemple “durant dos segles es va imposar per llei el castellà a l’escola, concretament de 1768 fins a 1969. Dos segles en els que el català va estar fora de les aules. I va ser el rei Carles III el que, amb un reial decret, va prohibir l’ús de la llengua catalanes a les escoles”.
L’escola en català és, avui dia, un tema de molta actualitat arran de la Llei Vert. Una llei que podria posar en perill el futur de la llengua catalana. Per aquest motiu, la secció local d’ERC de Roses, va decidir organitzar una xerrada-col·loqui per posar sobre la taula aquesta problemàtica. Una xerrada en la que Pujol, també va incidir, fent un repàs històric, que l’escola en català “durant tot el primer terç del segle XX, Catalunya va ser una gran potencia educativa per la seva qualitat”. Un afirmació que el professor va definir com una de les llums de la història catalana, sent l’ombra “que avui dia no arribem als nivells de qualitat en la educació que hi havia llavors, sempre analitzant la situació des del context d’aquell moment, persones com la Maria Montessori i d’altres professor van aconseguir donar un pas de qualitat en els mètodes d’educació. I actualment, prima l’extensió”, és a dir, la quantitat sobre la qualitat, “ja que pràcticament en cada municipi hi ha una escola”.
Preguntat per si el futur de l’escola en català pot dependre del resultat de la consulta el dret a decidir i les conseqüències d’aquest resultat, David Pujol, es va mostrar optimista, “jo crec que no, la llengua és una riquesa absoluta. En tots els països hi ha una llengua ‘franca’, que és la que la gent de diferents cultures utilitza per comunicar-se, i a Catalunya aquesta llengua ‘franca’ és el català. De fet, se’n fa un problema d’una cosa que no n’és, perquè la llengua és una riquesa. A més, en alguns moments de la història s’ha volgut suprimir el català com a llengua, i encara sobreviu”.
Tot i això, Pujol va significar que “una aspecte que identifica a l’estat espanyol és la catalanofòbia”
La xerrada va finalitzar donant el torn de paraula als assistents, amb els quals es va establir un col·loqui sobre el passat, present i futur de la llengua catalana a les escoles.