En el simulacre es va activar el Pla d’autoprotecció del port del Port de la Selva amb l’objectiu de millorar les comunicacions i la coordinació amb tots els cossos d’emergència
Protecció Civil, Ports de la Generalitat i el port del Port de la Selva (Alt Empordà) van organitzar ahir al matí, en col·laboració amb el Club Nàutic Port de la Selva, un simulacre d’incendi en una embarcació d’esbarjo que va entrar al port fumejant amb dues persones a bord, una d’elles ferida i l’altra amb un quadre d’ansietat. Un cop el vaixell va entrar a la dàrsena esportiva, el CN Port de la Selva va ajudar a portar el vaixell en un punt del moll on no hi havia embarcacions al seu voltant i ha procedit a l’evacuació dels dos ferits. L’embarcació va patir un vessament de combustible que va ser confinat ràpidament.
L’exercici va servir per posar a prova el Pla d’autoprotecció (PAU) i el Pla Interior Marítim (PIM) del port del Port de la Selva, així com per comprovar la coordinació entre els diversos mitjans actuants.
Un mariner va detectar una embarcació fumejant entrant al port i va alertar al telèfon d’emergències 112 de Catalunya, al guardamolls del port i a la Policia Local. Una vegada confirmada l’emergència, des del port es van realitzar la resta d’avisos al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat, Salvament Marítim i el Servei Marítim Provincial de la Guardia Civil.
Després de rebre l’avís de l’emergència, el guardamolls va esperar l’arribada dels mitjans externs d’emergència a l’entrada del port per indicar-los el punt exacte on es troba el vaixell incendiat. Mentrestant, el Club Nàutic Port de la Selva va deixar oberts els accessos a les seves instal·lacions.
La marineria del Club Nàutic es va constituir com a equip d’intervenció i va procedir a aïllar l’embarcació fumejant. El guardamolls va facilitar les barreres anticontaminació per confinar el vessament del carburant.
Participants en el simulacre
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va ser l’encarregat d’oferir assistència sanitària a les dues persones afectades en el simulacre.
Una vegada rebuda l’alerta a través del 112, es va activar diverses unitats fins a un punt acordat amb Bombers per tal d’estar posicionats en zona segura prop de l’incident. Quan la primera ambulància va arribar al lloc, va ampliar informació de la situació a la Central de Coordinació Sanitària (CECOS) del SEM i va crear una cèl·lula d’avaluació per definir l’estratègia d’abordatge de l’incident i la ubicació dels diferents recursos del SEM.
El SEM va esperar a l’extracció dels ferits de l’embarcació implicada en una zona fora de perill, i després es va encarregar de fer el triatge avançat dels afectats per ordenar la prioritat d’assistència i evacuació. A continuació, es va procedir a l’estabilització i aplicació del tractament a les persones afectades, que van ser trasllades al centre sanitari més adient en funció de la seva patologia i gravetat.
El SEM va intervenir amb un total de 5 professionals del Centre del CECOS i de les 2 unitats terrestres que es van mobilitzar fins al lloc de l’incident: 1 Unitat de Suport Vital Avançat (SVA), 1 Unitat de Suport Vital Bàsic (SVB).
Els Mossos d’Esquadra van participar amb tres dotacions. La Unitat de Seguretat Ciutadana va fer les funcions del grup d’ordre, control d’accessos i establir perímetres de seguretat. Per la seva part, la Unitat Marítima es va encarregar del control d’accessos a la bocana del port i del rescat de persones ferides al mar si fos necessari. Finalment, la Unitat Regional de Medi Ambient va realitzar la presa de mostres del vessament. Dins el grup d’ordre també hi va participar la Guardia Municipal del Port de la Selva i el Servicio Marítimo Provincial de la Guardia Civil.
Els Bombers de la Generalitat, en el simulacre en l’atenció d’una embarcació que arriba a port amb ferits després de patir un incendi al mar al Port de la Selva, van participar amb 2 dotacions. Es va posar en pràctica les maniobres d’atenció a víctimes, la gestió d’embarcacions en ports esportius potenciant el treball dels efectius dels Bombers i de la marineria del port. En el pla d’acció establert, es va prioritzar que no es cremés cap més embarcació, això ha implicat retirar les embarcacions que envoltaven la cremada, les maniobres de rescat i salvament dels ferits juntament amb el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). En la segona fase de la intervenció, es va fer el control del combustible de l’embarcació a sobre de la làmina d’aigua amb la col·locació, per part de la marineria de barreres de contenció portuàries i un llit d’escuma sobre l’aigua, per evitar una auto-ignició del combustible. En el simulacre van participar Salvament Marítim i altres agències que van fer el control d’accessos al port i regulat el trànsit marítim.
Protecció Civil de la Generalitat va participar amb la presència del tècnic de Protecció Civil a les comarques de Girona.
Al simulacre també hi va participar una embarcació de Salvament Marítim.
El simulacre va comptar també, com a observadors, amb els alumnes de l’escola Les Clisques – ZER Cap de Creus per conscienciar-los sobre la importància dels temps de reacció dels operatius deixant lliures els accessos al port.