Xifra que suposa un 30% d’increment de públic respecte la passada edició, i ha registrat un 90% d’ocupació als concerts de pagament, una de les dades més altes d’ocupació del festival
De les 26.200 entrades que es van posar a la venda, se’n han venut 23.000, una de les millors dades de la historia del festival. En total s’han registrat 15 sold outs, que han estat: l’històric concert d’Oques Grasses i Mama Dousha al Recinte Firal; els dobles concerts de Guillem Gisbert i The Tyets a les Escales de la Catedral i el de Blaumut i La Ludwig Band també en aquest mateix recinte; els de Gossos i El Kanka a l’Auditori; els de Ginestà i Quimi Portet i el doble concert d’Els Amics de les Arts al Teatre Municipal; i el de Figa Flawas a La Mirona. Aquests concerts no només han penjat el cartell d’entrades exhaurides sinó que ho van fer amb mesos d’antelació.
Cal destacar la bona rebuda del nou escenari a la Plaça Independència i la primera edició d’Strenes Urbana a l’Estació Jove. També el projecte educatiu del festival, que ja ha cobert la seva primera fase amb un total de 10 xerrades a instituts de la ciutat amb artistes com: Ginestà, Triquell o Mariona Escoda entre d’altres. Aquesta setmana es triarà la lletra guanyadora, de les més de 200 que han escrit els alumnes, i el 21 de juny el dia de la música, de la mà del productor gironí Hughsound es presentarà la primera cançó d’Strenes. També queda per veure qui és el guanyador del campionat mundial del Bèlit, del qual el festival n’és patrocinador i col·laborarà organitzant-ne la festa de la final amb actuacions sorpreses que es desvetllaran properament.
Des del festival s’ha realitzat una enquesta telemàtica als assistents del festival. Les dades mostren que la demarcació gironina és d’on prové la majoria de públic del festival, exactament el 59%. Però és destacable també el 41% de públic que prové d’altres demarcacions, sobretot de la província de Barcelona, amb un 35%. Això suposa un increment d’un 6% de públic forani a les comarques gironines respecte l’any passat.
Aquest increment es tradueix afavorint a la restauració i a les pernoctacions i és que el 20% dels assistents s’han allotjat a la ciutat de Girona en motiu de l’assistència a algun dels concerts d’Strenes i un 74% ha sopat abans o desprès en algun dels restaurants de la ciutat. Una de les dades més positives, és que el 94% dels enquestats han dit que l’any vinent tornaran al festival.
Guanyadors Talent Gironí
Per primera vegada a la historia hi ha hagut un empat de vots a la secció Talent Gironí. Els dos projectes guanyadors de la secció són Jost Jou i Classe B.
Jost Jou és una artista gironina que compon, canta i treballa en la vessant audiovisual del seu projecte. La seva música es pot considerar pop electrònic, tot i així, algunes produccions s’acosten més a influències de disco, hip hop i, sobretot urban. Treballant des de l’autenticitat i l’honestedat, i amb la voluntat d’expressar-se en total llibertat, Jost Jou ha publicat cançons com “Un altre petó”, “Tota l’estona” o “Valenta”, que formen part del primer disc M F Q M. Una cantant singular, doncs, que transmet missatges molt personals i potents que parteixen sempre de la resiliència i la força.
Des de la costa del Baix Empordà, la banda Classe B ofereix una versió costa-bravenca de la vida, allà on, lluny de les multituds i de la ciutat, les mogudes agafen un altre sentit. En català i sense complexes, se centren en el “pop bailongu” amb elements de la música disco i urban. Música de sintetitzadors, vocoders i samplers, però també de melodies pop, guitarres i vents. Al festival Strenes van presentar les cançons del seu primer EP Fa de mal dir on hi han col·laborat amb Dan Peralbo i amb Hugsound. Una proposta amb caràcter, lletres carregades de la quotidianitat de la vida dels i les joves de l’Empordà, amb clares referències vivencials i geogràfiques de la zona.