Excursió per conèixer el castell medieval inèdit a l’Albera

Amb aquesta excursió es vol donar a conèixer el patrimoni cultural i històric de l’entorn de l’Albera i reivindicar-ne la seva protecció

L’Institut d’Estudis Empordanesos, el Centre Excursionista Empordanès, el Centre Excursionista Jonquerenc, ALLIMO, el Grup d’Art i Treball de la Jonquera i la IAEDEN han organitzat una excursió per conèixer el jaciment arqueològic.

L’excursió es durà a terme demà dissabte, 1 de juny, i la trobada per iniciar-la serà a les 9 hores a la plaça de l’Ajuntament de La Jonquera. Amb aquesta sortida es vol donar a conèixer el patrimoni cultural i històric de l’entorn de l’Albera i reivindicar-ne la protecció.
En sintonia amb aquesta qüestió, la IAEDEN i l’Institut d’Estudis Empordanesos (IEE) ha sol·licitat la protecció del jaciment medieval a l’Ajuntament de la Jonquera (Alt Empordà) i al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, demanant, així mateix la declaració de BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional) i la delimitació de l’entorn de protecció.

Tot això, en el context que l’estructura es troba dins l’àrea afectada pel Polígon eòlic Galatea impugnat per l’Ajuntament de la Jonquera i la mateixa IAEDEN davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la qual ja s’ha admès a tràmit el Recurs Contenciós Administratiu de l’entitat.

En aquesta banda occidental de l’Albera s’hi troben alts valors naturals i culturals, el patrimoni que està en joc és immens, la sureda, paisatge prioritari, amb tota la biodiversitat relacionada i l’afectació, al paratge de Santa Llúcia, a un conjunt d’elements de patrimoni immaterial de gran valor simbòlic per empordanesos i rossellonesos. Paisatges literaris i dignes de formar part del patrimoni geològic de Catalunya. La retrobada d’aquesta fortificació corrobora aquesta riquesa.

Per tot això, la IAEDEN i l’Institut d’Estudis Empordanesos reivindiquen que el castell s’incorpori al registre de BCIN, al Catàleg de Monuments i Conjunts Històrico-Artístics de Catalunya i a l’Inventari de Patrimoni.
A l’Ajuntament de La Jonquera, també li demanen que incorpori el castell i el seu entorn al Catàleg del Patrimoni Arquitectònic i Elements d’Interès Històric i Artístic de La Jonquera i que tramiti els instruments urbanístics procedents per incorporar al POUM i al Catàleg l’esmentat castell com a BCIN.

L’Albera mereix la seva conservació, tal i com l’entitat ecològica i l’institut d’estudis han afirmat recurrent. I per això, sempre han defensat la seva protecció integral. La figura de Parc Natural, entre d’altres, podria ser un resultat.