Gràcies JoanHola!

Fira de la Rosa
Moment en que familiars i amics inauguraven l'exposició 'JoanHola' en homenatge de Joan Juanola

Tot just cinc anys després de la seva mort, Joan Juanola ha estat capaç d’inaugurar dues sales de l’infrautilitzat edifici de la SUF

Que El Cid Campeador guanyés una batalla després de mort és una llegenda. Que Joan Juanola hagi aconseguit una victòria cultural cinc anys després de la seva desaparició, és una realitat.
Ahir, 31 de maig, tot just quan es complia un lustre que Joan Juanola va morir de manera sobtada mentre impartia la conferència “Le romande de la rose”, l’activista cultural va aconseguir que s’inaugurés, primer, la sala de la primera planta de l’edifici infrautilitzat de la SUF amb una exposició titulada JoanHola com a homenatge a la seva persona, i segon, que s’inaugurés el magnífic terrat del mateix edifici de la Societat d’Unió Fraternal.

La mostra, organitzada per l’Ajuntament de Roses, amb la col·laboració d’amics i familiars de Joan Juanola, com ara Joan Comella, Toni Martínez, Fina Puigdomènech, Fèlix Llorens, Edgar Tarrés, Francesc Giner i Lisa, Isabel i Anna Juanola, es va inaugurar ahir en una sala ple a vessar. I tots es van reunir en l’acte d’inauguració d’aquesta exposició-homenatge en el que el seu títol, JoanHola, recorda els jocs de paraules que Juanola emprava recurrentment per simbolitzar nous conceptes i idees sorgits de la seva imaginació.

Tarrés va donar el tret de sortida de la presentació destacant que el silenci era un valor molt preuat pel homenatjat per tot seguit tocar un dels seu instruments amb els quals transmet pau espiritual.

Tot seguit, Félix Llorenç, regidor de Promoció Econòmica i un dels impulsors d’aquesta exposició, va afirmar que “és un homenatge que tocava fer-ho. Portaven anys que el volíem però per diferents motius no ho havíem fet. I ara, quant fa tot just cinc anys que ens va deixar el realitzem coincidint amb la Fira de la Rosa, una de les seves passions i, per tant, creiem que en Joan estaria molt content de tota la gent que avui ens acompanya i que ha volgut venir a aquest petit homenatge, i dic petit perquè per moltes coses que féssim mai estaríem a l’alçada de tot el que en Joan va fer pel poble de Roses”.

L’activista cultural i historiador de l’art, Toni Martínez va destacar que “Joan Juanola era una persona molt vinculada amb la Fira de la Rosa i per la pandèmia no vam poder fer aquest homenatge abans, però una acte que el volíem fer en el marc d’aquesta Fira, perquè ens va deixar just durant la seva celebració”.

La mostra es composa d’uns quadres realitzats per Joan Comella, artista que també va ser un dels principals en la realització de l’homenatge, unes fotos que mostren la posta de sol de Roses, de la qual en Joan Juanola era un gran amant, i així també diferents temàtiques que apassionaven al homenatjat, com ara en Salvador Dalí, la rosa o l’humor, un tret característic de Juanola.

La filla de Joan Juanola, Lisa Juanola, es va mostrar “immensament agraïda”, per la inauguració de l’exposició JoanHola, la qual “portem cinc mesos treballant i avui és el dia que fa cinc anys ens va deixar en un acte de la Fira de la Rosa, i només puc pensar que està pensant ell, i sigui on sigui ha d’estar immensament feliç, que no s’ho creurà”. Davant el polifacètic que era el seu pare, Lisa Juanola va considerar que “l’exposició representa molt bé com era ell, però sempre amb el denominador comú de l’amor que sentia pel poble de Roses”.

Rusó Sala, Ignasi Tomàs i Ian Sala en el recital poètic en homenatge a Joan Joanola

Tot seguit de la inauguració de l’exposició JoanHola, a la vegada que de la mateixa on es va realitzar, es va dur a terme un recital poètic-musical a càrrec de l’ Ignasi Tomàs i els germans i músics Rusó i Ian Sala i Sala. Un recital que es va dur a terme a la terrassa, que també, gràcies a Joan Juanola es va utilizat per primer cop quatre anys després d’inaugurar-se el nou edifici de la SUF.

No hi ha cap dubte. Tots dos, El Cid Campeador i Joan Juanola, han passat a la Història.

Gràcies JoanHola!