Una trentena d’imatges serveixen per mostrar i denunciar les aberracions urbanístiques comeses a la Costra Brava des de mitjans del segle passat sota el títol ‘Costa Esbravada’
Acompanyat de l’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, la regidora de Cultura, Sílvia Ripoll, i del seu amic i col·lega de professió, Enric Matarrodona, el periodista Miquel Riera, va inaugurar dissabte l’exposició ‘Costa Esbravada’. Una mostra on, a través d’una trentena de fotografies, mostra les aberracions urbanístiques perpetrades des de mitjans del segle passat a tota la Costa Brava.
“És un recull de les barbaritats de l’urbanisme desaforat que ha assolat la Costa Brava durant anys. Nosaltres teníem una Costa Brava que era un xampany, ara diem cava, de primera qualitat, i aquest cava l’hem sacsejat i l`hem esbravat, i això és un símil per definir la Costa Brava que no ens agrada, la Costa Brava lletja i totes les bestieses urbanístiques que hem fet des dels anys 50 fins ara. És una exposició per mirar enrere i intentar no repetir-ho”, va explicar el periodista i autor de la mostra ‘Costa Esbravada’.
En canvi, però, va afirmar el periodista, “actualment hi ha moltes amenaces que es torni a repetir per la zona de Begur, de Palafrugell, de Tossa de Mar i a Roses mateix. Les amenaces no s’aturen perquè la pressió urbanística continuar essent en uns moments complicats com ara, en el que hi ha escassetat d’aigua i a les carreteres no hi cap més gent”. Per això, Riera va afirmar que “hauríem de pensar més en desconstruir i limitar el turisme, perquè trobar habitatges pel jovent és molt difícil”.
La seva afició per la fotografia, la seva conscienciació ecològica i de protecció del territori li van fer empènyer, un cop es va jubilar, recórrer varies vegades la Costa Brava per plasmar, i d’aquesta manera denunciar, les barbaritats urbanístiques comeses.
Miquel Riera va reclamar la creació d’un organisme “a veure si aquesta legislatura es pot fer, com ja tenen des dels anys 70 a França, que s’encarregui de comprar espais del litoral, com pot ser la desembocadura del riu Fluvià a Empuriabrava, per tornar-la a re-naturalitzar, o la desembocadura del riu Ridaura a Platja d’Aro, que era tota una pineda, i ara només queda un petit terreny d’aquesta pineda”.
Begur, la població amb més pressió urbanística i menys sensibilització
Segons va dir Miquel Riera a ViladeRoses, “tot i que tinc una panoràmica de Roses que fa esgarrifances, Begur podria ser la població de la Costa Brava on la més pressió urbanística és més important i hi ha menys sensibilització per protegir el seu litoral, ja que ara, fins i tot, s’ha desqualificat una part de la zona d’Aiguafreda. A Begur s’ha fet una de les bestieses urbanístiques més importants dels últims anys com és la construcció del que es diu Jardins de Sa Riera Living, on s’està fent xalets de 2 i 2 milions d’euros”.
Exposició itinerant
Costa Esbravada és una exposició que fa un any que està itinerant per la demarcació de Girona. Per primer cop es va exposar a la capital per passar després per l’Escala, Palafrugell, Palamós, i després de Roses anirà a Blanes i, finalment, a Torroella de Montgrí, el poble natal de Miquel Riera.
Coincidint amb l’exposició s’han organitzat dos actes, a la mateixa Ca l’Anita i a la mateixa hora: les 19.30 h.
Així, el dia 13 de juny esta prevista la projecció del documental “La mirada del viatger” d’Antoni Martí.
I el 20 de juny es durà a terme el debat “Costa Brava, costa esbravada?”, amb l’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, i l’ecologista de de SOS Costa Brava, Marta Ball·llosera.
L’exposició coincideix amb la publicació per part de Miquel Riera de la novel·la “L’ombra dels ocellots”, que ha editat La Campana. L’acció de la novel·la passa durant la transició i se centra també en l’especulació urbanística.
L’exposició es pot visitar veure a la sala d’exposicions de Ca l’Anita de Roses fins al 30 de juny, sent els horaris de visita de dilluns a diumenge, de 10 a 13.30 hores i de 17 a 19.30 hores.