14 anys després, els pescadors i l’Ajuntament de Roses recuperen la degustació de Suquet de Peix

Degustació Suquet de peix
Arxiu Municipal de Roses / Fons l’Abans, col·lecció Pere Rovira Arran

Degustació de suquet de peix que oferiran la Confraria de Pescadors de Roses i el consistori rosinc  amb motiu de la celebració de la festivitat de Sant Pere

La Festivitat de Sant Pere s’iniciarà enguany amb un ball a càrrec de l’orquestra La Montecarlo que tindrà lloc la nit de divendres 28 de juny a les 22 hores, davant de la plaça Sant Pere. L’endemà, dissabte 29 de juny, tindrà lloc el gruix d’activitats de la celebració, que s’iniciaran a les 10 h davant de la plaça Sant Pere amb l’acte institucional que comptarà amb la benedicció del mossèn de Roses i els parlaments de l’alcalde i del patró major de la Confraria.

Acte seguit, al voltant de les 10:15 hores, els pescadors de la Confraria faran una exhibició de la tirada de l’artó a la platja de la Punta. La tirada de l’artó és una modalitat de pesca d’arrossegament de platja, actualment en desús, però que era molt emprada pels pescadors de Roses en el passat. Consisteix a tirar l’art des de la platja per, en recollir-lo, obtenir la captura de peix. Tradicionalment, va ser una pesca de subsistència i no comercial, ja que s’aconseguien poques captures que es repartien entre els pescadors. L’activitat comptarà amb l’acompanyament d’un concert d’havaneres de la mà del grup Mestre d’Aixa.

Cap a les 12:30 del migdia es preveu l’inici del tast del suquet de peix elaborat pels pescadors de la Confraria i que es farà per a 500 persones. Aquest plat té els seus orígens en l’activitat pesquera, quan els pescadors el preparaven combinant patates i peix durant les seves llargues jornades de feina.

El tast tindrà un cost de 5 € i s’inclourà la consumició d’un plat de suquet de peix, la primera beguda (aigua, refresc, cervesa o vi de la DO Empordà) i el pa. El benefici de la venda del suquet anirà per a una entitat rosinca escollida per la Confraria. Els tiquets es podran comprar a partir de les 9.30 h (davant de la plaça Sant Pere).

L’activitat forma part de la campanya gastronòmica del Suquet de Peix de Roses organitzada per Turisme de Roses per posar en valor i promocionar el plat estrella de la cuina rosinca. La campanya tindrà lloc del 21 al 30 de juny i enguany compta amb la participació de dotze restaurants, que oferiran menús que tindran el suquet com a plat principal, acompanyat amb una gran varietat d’entrants i postres, i maridats sempre amb vins de la DO Empordà.

Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.