Josep Maria Martínez, un any com alcalde de Roses

Equip de Govern de Roses
L'alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, amb els 8 regidors que conformen l'equip de Govern

L’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, fa balanç del seu primer any de mandat

El passat 17 de juny va fer un any que Josep Maria Martínez va ser nomenat alcalde de Roses gracies a l’equip de Govern que van formar el PSC-CP, Junts i Gent del Poble.

L’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, al seu despatx

365 dies com a màxima autoritat de Roses pels quals Josep Maria Martínez manifesta sentir-se satisfet per la feina feta, “perquè hem assolit els objectius, no en quant al compliment de programa, que també, sinó que quan entres, en la funció d’alcalde, en un Ajuntament que no coneixes el seu funcionament pel que respecte a l’aparell administratiu el que primer has de mirar és si la maquinària està engreixada, és a dir, si tots els recursos que té l’Ajuntament estan encaixats, funcionen, perquè si la maquinaria administrativa no està a punt, difícilment podràs tirar endavant projectes. I aquest objectiu, la d’encaixar els polítics -dels 9 que formen l’equip de Govern, 4 són nous en política-, els tècnics i l’aparell administratiu, que no és una tasca pública, sinó interna, però imprescindible i necessària, s’ha complert, tot i que sempre hi ha coses que es poden millorar, evidentment”.

Valoració dels Llocs de Treball

I les coses que es poden millorar, en aquest cas solucionar, Martínez, va significar la Valoració del Llocs de Treball, “ja que té una relació directa en l’encaix d’aquest dels tres actors (polítics, tècnics i aparell administratiu) “i reconec que em vaig comprometre a passar aquest tema per sessió plenària aquest mes de juny, però el dia a dia ens atrapa en el sentit que surten temes urgents, i aquests s’han de solucionar amb celeritat, però crec que sí o sí al mes de juliol passarà pel ple de l’Ajuntament”.

“La realitat m’ha superat”

Tothom, més o menys, sobretot en una població de 20.000 habitants, sap, si més no s’ho imagina, el complexa que pot ser l’administració pública. Si algú d’aquest habitants forma part de la corporació municipal com a regidor de l’oposició, segur que tindrà una visió més complerta (de la complexitat d’un ajuntament) però, tot i això, fins que no governes la casa consistorial d’un poble no se és plenament conscient del funcionament real de l’administració, en aquest local. I en aquest sentit, l’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez no té objeccions alhora d’afirmar que “la realitat m’ha superat”, per tot seguit explicar el sentit d’aquesta afirmació en assenyalar que “quan era regidor a l’oposició vaig fer una tasca de seguiment i control al Govern estant actualitzat del que es feia, i si l’informació no m’arribava, la buscava, i com a regidor tenia una visió que la realitat m’ha superat, perquè quan governes, quan tens el 100% de la informació te’n adones que les coses no són tan simples, que són molt complicades, i nosaltres mateixos, l’Ajuntament, com totes les administracions, hem generat un sistema de control que fa que siguem poc eficients, que siguem lents, allargant-se massa les coses degut als filtres de control, que són quasi exageradament exhaustius. I aquesta realitat xoca, i més quan vens del món empresarial, del mon privat, on les coses es ressolen de manera immediata”.

“El Centre de la Mar quedarà apuntalat aquesta legislatura”

El pacte de Govern signat pel PSC, Junts i Gent del Poble de Roses contemplava un total de 74 punts a desenvolupar o estudiar. Però, entre d’ells volem destacar un que Josep Maria Martínez va presentar la legislatura passada, quan era regidor de l’oposició, i que va ser la creació d’un Centre de la Mar: Centre Temàtic de Biodiversitat Marina i Salut Humana. Projecte que es va quedar en un calaix i que ara, com alcalde, vol tirar endavant, assegurant que “aquest projecte, dins d’aquesta legislatura, estarà apuntalat, és a dir, que tindrem l’acord marc en el CSIC – Consejo Superior de Investigaciones Científicas- qui és el que haurà de definir el programa de necessitats, que donarà com a resultat quin tipus d’edifici s’ha de fer”.

Un Centre de la Mar que l’alcalde de Roses anuncia que “l’edifici d’aquest centre, que en el projecte inicial preveia encabir-ho a l’espai de l’antiga depuradora, no serà possible perquè el Ministeri de Costes no vol cap edifici en aquest espai”. Tot això, assenyala Martínez, “no és cap problema, sí que és veritat que per nosaltres és un lloc ideal, òptim, però es pot fer en un altre lloc, com dic, sense cap problema”.

Respecte a la creació del Centre de la Mar, l’Ajuntament de Roses té actualment dos acords per signar, diferents, però que en un futur poden estar lligats. Un conveni seria amb l’esmentat CSIC, i l’altre amb la Universitat de Vic per a la recuperació i preservació de les tortugues babaues. “Tots dos acords estan sobre la taula, i si encara no estan signats és per la qüestió que esmentava abans, per la lentitud de l’administració a causa dels seus filtres de control”, ha assenyalat Josep Maria Martínez, que assegura que “és un projecte que camina, que es farà, i dins d’aquesta legislatura, sinó està en construcció, sí que estarà el projecte definit”.

El projecte de les piscines salades a l’espai de l’antiga depuradora de marisc torna a revifar

Al 2018, el Govern espanyol va treure a concurs un projecte per encabir-lo a l’espai de l’antiga depuradora de marisc. Concurs que va guanyar l’arquitecte de Roses, Dani Abad, el qual contemplava zona d’esbarjo, amb bar i dues petites piscinetes amb aigua salada. Finalment, no es va tirar endavant, ja que el Ministeri de Costes va demanar que l’Ajuntament es fes càrrec del manteniment de tota la instal·lació, és a dir de l’edifici de serveis previst i l’equip de socorristes que era obligat tenir en haver-hi piscines , i l’equip de Govern de la passada legislatura no ho va acceptar. Per ara, l’equip de Govern actual “hem demanat al Ministeri de Transició Ecològica l’execució d’aquell projecte tal qual es va redactar i que es va desestimar en el seu dia, tot i que no contempli la construcció d’un edifici”, ha desvetllat l’alcalde de Roses.
Ara, però, sense l’edifici de serveis i modificant l’alçada de les piscines per evitar l’obligació de tenir socorristes, el cost del manteniment, si l’ha de sufragar, com demanava el Ministeri, l’Ajuntament, baixarà en picat.

De totes maneres, la decisió de tirar el projecte endavant està en mans de MITECO (Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic), per veure si és viable executar-lo, “i sinó ho és que ens diguin que és el que podem fer en aquest espai on era la depuradora de marisc”, ha remarcat Martínez.

Iniciar la legislatura amb 3 milions d’euros en inversió

L’alcalde de Roses també és el responsable de l’Àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament, i en aquest sentit assenyala que “hem començat el mandat executant projectes aprofitant que ja estaven redactats la legislatura passada”. Projectes com l’actuació del carrer Madrid i l’actuació de la plaça Pep Ventura (que són dos de diferents). Segons el batlle de Roses, “calia fer una actuació a la plaça Pep Ventura, potser no era prioritària, urgent, però sí necessària, i ja que estava el projecte redactat, l’hem executat, perquè el que no podem fer és projectar, projectar, projectar i després no executar perquè és un error, perquè cada projecte té un cost, és a dir, no té sentit gastar diners perquè després es quedin en un calaix. Per això, hem començat a fer inversió del que teníem en els calaixos, que només ha calgut actualitzar preus, i ràpidament hem fet licitació i contractació, i actualment tenim uns 3 milions d’euros en inversió, ja que teníem els projectes redactats, i si no els haguéssim agafat ara hauríem estat un any sense haver fet cap inversió”.

I en el cas del carrer Madrid, Martínez assegura que “és una millora per a la ciutadania respecte a la seguretat de les persones, ja que és un vial amb molt de trànsit i amb un voreres molt estretes pels vianants, que els obligava a caminar per la calçada, i ara tindrà unes voreres molt amples sacrificant, és cert, places d’aparcament, però la màxima, tant meva personal com la d’aquest equip de Govern, és que primer, són les persones”.  

Amb aquests 3 milions d’euros destinats a inversió, a més d’aquests dos projectes del carrer Madrid i la plaça Pep Ventura, actualment també s’està executant l’entorn del cementiri, el carrer de la Llotja, la naturalització de totes les escoles i instituts, l’accés al castrum visigòtic, un petit passeig i un petit parc a la platja de La Punta, i l’endreçament de la separació del pas de vianants de l’aparcament de davant de mar.

Modificació de crèdit d’11 de milió d’euros

A més de tots aquests projectes esmentats que provenen de la legislatura passada “hem endegat la maquinària per a que es licitin nous projectes, impulsats pel nou equip de Govern, per valor d’11 milions d’euros, i que ara ja comencen a fer la licitació, per tant, seran obres que es licitaran dins d’aquest any 2024 per executar-les els anys 2025-2026”. I per aquest motiu en el passat ple ordinari del mes de març, l’Ajuntament de Roses va aprovar una modificació de crèdit per valor d’11 milions d’euros.

Projectes a realitzar amb els 11 milions d’euros

I amb aquest 11 milions d’euros es contempla construir, entre d’altres projectes, després de l’adquisició dels terrenys, un pavelló darrera l’estadi municipal del Mas Oliva per a la pràctica del futbol platja i el vòlei platja, fer un arxiu municipal de nova construcció en un terreny municipal a determinar, ja que a la Casa Rahola on estava previst, no hi cap, i la construcció de tres pàrquing soterrats: un que va lligat a la construcció del nou mercat municipal, un segon a l’Illa Ítaca (davant els cinemes), i un tercer a la plaça Frederic Rahola.
Pel que fa a aquests tres pàrquings “hem de fer un estudi geològic que si ens diu que sí, que és possible, començarem a redactar els projectes”.

El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM)

Roses
Panoràmica de Roses

Des que el Tribunal Suprem l’anul·lés l’any 2016, Roses no té Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), el qual és important alhora de classificar el sòl i de definir el model d’implantació urbana, així com el desenvolupament urbanístic. I segons afirma Josep Maria Martínez, el nou POUM “s’iniciarà dins d’aquesta legislatura, segons les meves previsions l’endegarem al 2026 i que vagi fent camí. És un tema que s’haurà de consolidar amb el nou equip de Govern que surti al 2027, perquè redactar un POUM sense que surtin problemes són 4 o 5 anys, ja que concorren molts interessos i s’ha de donar audiència a molts propietaris i s’ha de resoldre moltes al·legacions, entre d’altres molts punts, per tant, iniciarem el nou POUM al 2026 i que vagi fent camí”.

Nova zona industrial

I en aquest sentit, és a dir en la redacció del nou POUM, Josep Maria Martínez, assenyala que “no el necessitem per fer una nova zona industrial, a més, és molt improbable que a Roses hi hagi una altra gran industria com la Zodiac”. I respecte això, a una gran empresa industrial, l’alcalde remarca que “hem d’aixecar el cap i tenir una mirada més comarcal. L’Alt Empordà ja té zones industrials amb bones comunicacions com Vilamalla o Figueres, i que és on volen i voldran estar les gran empreses, per tant, el model de zona industrial a Roses estarà composat per tallers mecànics, fusters, manyans o ferrers que estan en el casc urbà i que poden fer nosa pel soroll. Aquests serveis són els que aniran a la nova zona industrial, de baixa intensitat i més comercial”. Una nova zona industrial que es podria encabir “en els terrenys de la dreta de la carretera de les Arenes, anomenats com Sud-2”.

“El Govern actual de Roses és un equip”

PSC, Junts i Gent del Poble estan formats per persones d’ideologies polítiques diferents, però “és un equip, i hem de celebrar aquest pacte perquè si ho mires objectivament, tot i la diferencia d’ideologies, el que representen aquests tres grups és la realitat ciutadana, és la realitat de Roses perquè hi ha representades un gran ventall d’ideologies en aquests tres grups polítics, un de transversal com és Gent del Poble, un altre que representa les dretes catalanes i un tercer les esquerres catalanes” ha assegurat l’alcalde Roses en quant al punt de vista polític, però que, a més, “a nivell de gestió, ens avenim tots, cadascú en el seu rol . Un alcalde, Josep Maria Martínez, que sap delegar, ja que “els meus regidors decreten sense que jo tingui que signar. No cal que jo hagi de signar un decret d’una proposta feta per ells, ho signen els mateixos regidors i regidores. Fan el decret i decreten, i això és una voluntat d’alcaldia de fer confiança al 100% a tot l’equip, perquè anem tots a una”.

L’any 2026, com estipula el pacte de Govern, Josep Maria Martínez donarà el relleu en l’alcaldia a Sílvia Ripoll, tot i això considera que no suposarà cap inconvenient, ans al contrari “perquè hi haurà una continuïtat dels tres primer anys de Govern de tota la tasca que estem fent entre tots. I al 2027 ja veurem…”.