L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA), indignada amb la problemàtica de l’intrusisme a la demarcació, reclama que s’impulsin campanyes per fomentar les denúncies contra els habitatges d’ús turístic que operen sense llicència
L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) ha expressat la seva gran indignació per la problemàtica del lloguer turístic il·legal de la demarcació i ha insistit en exigir novament una actuació ferma i decidida i el màxim control per part de les administracions, i la col·laboració de tothom, per evitar qualsevol cas d’intrusisme i d’HUTS que operen sense llicència.
“És urgent acabar d’una vegada per totes amb l’oferta il·legal perquè no només perjudica el nostre sector sinó també la destinació; i, el més preocupant, contribueix a especular amb el preu creant un greuge important als professionals del sector”, afirmen des de l’entitat.
L’ATA du a terme una feina intensa per acabar amb l’intrusisme no només amb la cerca, detecció i comprovació de l’activitat clandestina sinó també amb ponències a municipis i associacions turístiques per conscienciar de la problemàtica, anuncis publicitaris i amb la difusió a través del seu bloc, xarxes socials i posicionant internet. Però, malgrat aquest intens treball, considera que cal més contundència de les institucions per erradicar l’oferta il·legal. Una reclamació que porta fent des de fa més de 30 anys.
Per altra banda, l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona alerta que el Decret llei 3/2023 està provocant un efecte crida a la proliferació del lloguer il·legal que creix de forma desmesurada; i ha reclamat al Govern que es posi el focus en els allotjaments turístics que fan la seva activitat fora de la legalitat i no en els professionals que treballen amb rigor, qualitat i seguint les normatives.
La lluita contra l’intrusisme, segons l’entitat, requereix que les institucions treballin de valent i amb contundència per acabar amb els que no compleixen amb el marc legal vigent que els és d’aplicació -com pot ser les càrregues administratives com el registre de viatgers o fiscals, la recaptació de l’impost d’allotjaments turístics o la declaració d’ingressos-, i no presten un servei de qualitat.
L’entitat reclama també el màxim control i lluita contra l’oferta il·legal que s’anuncia a través de les xarxes socials , plataformes i grups de WhatsApp amb total impunitat .
Campanyes per fomentar les denúncies contra l’intrusisme
A banda de la contundència en les actuacions de les administracions, l’ATA considera necessari que s’impulsin campanyes per fomentar les denúncies contra l’intrusisme. “En aquesta lluita cal la col·laboració de tothom”, afirmen des de l’associació.
L’ATA ha reaccionat així després de la decisió de l’Ajuntament de Girona i de la Generalitat d’unir esforços per intensificar la persecució dels habitatges d’ús turístic il·legals a la ciutat. L’entitat celebra la iniciativa de Girona i també la dels ajuntaments que han seguit el mateix camí i així ho han fet saber a l’Associació. L’ATA demana ara que l’exemple de Girona s’estengui a la resta d’ajuntaments de la demarcació. “Cal anar teixint aliances i actuant amb la màxima contundència per aconseguir que l’oferta legalitzada d’apartaments turístics sigui l’única a la demarcació”, assenyalen des de l’associació, per remarcar tot seguit que “estem cansats que l’administració només prohibeixi i posi traves als habitatges turístics legals mentre existeix un parc que segueix operant sense llicència amb total impunitat i rient-se del sector que compleix la normativa i també de les institucions”.
L’entitat recorda que els apartaments associats a ATA com a prestadors de serveis turístics compleixen de forma exhaustiva la normativa vigent aportant un servei de qualitat turística i de valor a la destinació.
L’ATA agrupa unes 15.000 unitats d’apartaments turístics i habitatges d’ús turístic legalitzats de tota la província, una oferta d’establiments i allotjaments turístics d’acord amb els requisits turístics i de serveis.
L’Associació manté que en el cas que es tingui coneixement d’una activitat clandestina, és un deure comunicar-ho i recorda que disposa d’una bústia on es pot denunciar de forma anònima les pràctiques il·legals que es puguin detectar al sector. Un cop recollides les denúncies, les trasllada al departament competent de la Generalitat perquè en tingui coneixement i emprengui les accions civils corresponents destinades al cessament efectiu de l’activitat turística.