Proteïna animal o proteïna vegetal?

En el context de qualsevol dieta: equilibrada, de  manteniment o d’aprimament,  la proteïna és un pilar bàsic que molts cops no es té suficientment en compte.

La NutricióLes proteïnes formen part de la major part d’estructures del nostre cos com poden ser els músculs, els tendons,  la pell, … Però també tenen funcions reguladores i metabòliques ja que formen part de hormones, enzims, anticossos i  cèl·lules de capital importància per al funcionament del nostre cos.  Per aquesta raó, no hem d’oblidar que en la nostra alimentació és bàsic l’equilibri protèic. A partir d’aquesta premissa, i tenint en compte aquesta informació… quina proteïna és la més adient? La proteïna animal o la proteïna vegetal?

Totes les proteïnes son bones per el nostre organisme, no obstant cal tenir en compte alguns aspectes diferencials.

Les proteïnes estan formades per un conjunt de substàncies que s’anomenen aminoàcids. Existeixen aminoàcids essencials i no essencials. Els aminoàcids essencials, son aquells que només podem obtenir a partir de l’alimentació, ja que el nostre cos no els pot fabricar. En canvi, els no essencials, podem fabricar-los a partir de substancies que tenim dins l’organisme.

Així doncs, la qualitat d’una proteïna està relacionada amb la quantitat d’aminoàcids essencials que conté. Tenint en compte aquesta informació podem diferenciar la proteïna animal de la proteïna vegetal.

La NutricióLa proteïna animal, està considerada de alta qualitat, ja que conté tots els aminoàcids: essencials i no essencials. Per aquesta raó, el nostre organisme les pot aprofitar al màxim. Dins d’aquest grup hi trobem la carn, el peix i el marisc, els ous, els làctics i derivats.

En canvi, la proteïna vegetal, està considerada de menor qualitat ja que no conté tots els aminoàcids essencials. En aquest grup hi podem incloure els llegums, els cereals, els fruits secs,… No obstant, no hem de menystenir la proteïna vegetal. El que hem de fer és complementar-la amb altres aliments. És a dir, combinar-les entre elles per a aportar al nostre organisme tots els aminoàcids essencials i poder treure’n un major profit. Un exemple d’aquest cas seria la combinació de llenties amb arròs o la combinació de qualsevol proteïna vegetal amb hortalisses.

Així dons, qualsevol tipus de proteïna és bona per l’organisme. Només cal saber com combinar-la per a obtenir-ne el major benefici possible. No obstant, en cas de dubtes, consulteu a un professional de la nutrició, que us aconsellarà i us recomanarà el que més us convingui segons el que més us convingui.