X Col·loqui Internacional Walter Benjamin de Portbou

Col·loqui Internacional Walter Benjamin de Portbou
Moment de la presentació del desè col·loqui Internacional Walter Benjamin de Portbou

La desena edició, que se celebra del 20 al 22 de setembre, planteja una reflexió sobre com les noves tecnologies han impactat en l’abordatge de la memòria i la història

La desena edició del Col·loqui Internacional Walter Benjamin Món digital, imatges i història: memòries en tensió, que se celebrarà del 20 al 22 de setembre a Portbou, gira al voltant del món digital i les noves formes d’interpretar la història i la memòria. Aquest dijous s’ha presentat el cartell que, entre d’altres, compta amb noms com el filòsof José María Lassalle, la historiadora Matilde Eiroa, o el teòric en cultura visual i digital Juan Martín Prada. El Memorial Democràtic, el Museu Memorial de l’Exili (MUME), la Càtedra Walter Benjamin de la Universitat de Girona (UdG) i l’Ajuntament de Portbou organitzen el col·loqui que es torna a fer íntegrament a Portbou.

El director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, ha insistit avui en roda de premsa que “l’impacte que tenen les noves tecnologies s’està fent notar, cada vegada més, en com expliquem la història”. Ha afegit que “per això hem volgut nodrir el programa d’aquesta desena edició d’experts de primer nivell, que ens puguin posar en valor les últimes tendències”. També ha destacat que “ubicar aquestes jornades a Portbou és una demostració més de l’aposta que fem pel territori i per descentralitzar les nostres activitats”.

En aquest sentit, l’alcalde de Portbou, Gael Rodríguez, ha assegurat que el municipi “ha acollit el col·loqui perquè vol liderar la reivindicació de la figura de Walter Benjamin i situar la vila com un actiu en les polítiques de memòria del nostre país”.

El director del MUME, Miquel Aguirre, ha afegit que “en aquesta edició s’ha volgut anar més enllà d’una simple jornada acadèmica, per convertir el col·loqui també en un espai de gran interès lúdic i cultural”.

Seguint amb aquesta línia, el director de la Càtedra Walter Benjamin de la Universitat de Girona, Maximiliano Fuentes, ha remarcat que “és fonamental que entenguem com l’accés a les noves eines tecnològiques ens està portant a una reescriptura activa de la història recent”.

Tres jornades de debat i art en un entorn clau

La programació, repartida en tres jornades, inclou diverses conferències, converses i activitats culturals enfocades a aprofitar el que ens ofereixen les noves tecnologies en l’àmbit de la memòria democràtica. José María Lassalle, doctor en Dret per la Universitat Pontifícia de Comillas, serà l’encarregat de fer la conferència inaugural “El passat, la memòria i l’algoritme”. El dia es clourà amb la presentació de l’obra guanyadora de la VI Edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin.

La segona jornada començarà amb la intervenció de la catedràtica d’Història de la Universitat Carlos III de Madrid, Matilde Eiroa. Sota el nom “Les fonts digitals i la histografia. Canvi de paradigma?”, la conferència exposarà com afecten les noves tecnologies a l’hora de reescriure la història. La sessió matinal clourà amb la presentació del llibre amb les intervencions del IX Col·loqui Internacional Walter Benjamin, El temps de la memòria i el temps de la història. La governança dels passats traumàtics, editat pel Memorial Democràtic.

La tarda de dissabte 21 arrencarà amb una conversa-cafè amb Francesc Abad i Cristina Massanès a l’entorn de l’exposició de l’artista gironí, “Gent de re”, i del seu llibre Contemporaneïtat-memòria i resistència. Un voyage autour de la table. Posteriorment, es podrà gaudir d’una obra de teatre i d’una sessió musical a càrrec de Saiqel DJ.

Finalment, el col·loqui clourà diumenge 22 de setembre amb la ruta Walter Benjamin entre Banyuls i Portbou.