“El nostre objectiu es que els manters vegin que no surt a compte venir a Roses a fer de venedor ambulant il·legal”  

Àrea de Seguretat Ciutadana
Un turista interessat en el calçat que ven de manera il·legal un manter / Foto: arxiu

Segons la regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Simarro, acabar amb la problemàtica del top manta en un estiu és impossible, per tant, l’objectiu primer és minimitzar el problema fins aconseguir que els manters deixin de considerar el passeig marítim de Roses com una font de riquesa

Olga Simarro ha estat dedicada durant 34 anys als Serveis Socials, primer a l’Institut Social de la Marina i posteriorment a la Generalitat, concretament als Casals d’Avis de Port de la Selva, Llançà i Roses.
Al 2006 va entrar en política dins un partit en fer-se militant de l’Agrupació Municipal Socialista de la Vila, arribant a ser Primera Secretària l’any 2014. Un any després, quan el Partit Socialista rosinc va estar a punt de desaparèixer per la marxa de pràcticament tots els militants, la seva decisió de mantenir-se al front de l’agrupació, ho va impedir.

La regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Simarro, a les portes de la Comissaria de la Policia Local de Roses

Aquell mateix any, al 2015, es va presentar com a candidata a les eleccions municipals entrant com a regidora de l’Ajuntament de Roses a l’oposició com a portaveu dels socialistes. Als passats comicis locals, ja no va ser ella la candidata perquè “jo vaig dir que ho seria durant dos legislatures i que després faria un pas al costat per a que fos una altra persona la cap de llista”.

I des del passat mes de juny, gràcies al pacte de Govern formalitzat entre PSC-Junts i Gent del Poble, Olga Simarro és l’actual regidora de Seguretat Ciutadana, una Àrea que no té res a veure amb la tasca a la que ha estat dedicada durant els darrers 34 anys, fins l’any passat, que va demanar l’excedència. “Necessitava un canvi, eren molts anys fent el mateix, si que és veritat que Serveis Social semblava l’Àrea més adient pel que havia estat fent, però tot i que vaig pensar en fer-me responsable d’aquesta Àrea, va prevaler més el fet que necessitava un canvi”.

I dins l’Àrea de Seguretat Ciutadana, Roses lluita des de fa anys amb la problemàtica del top manta. “L’objectiu que tenim és minimitzar la venda ambulant il·legal al passeig marítim amb diferents actuacions policials amb una finalitat: que el gènere no arribi al lloc de venda, és a dir, que la manta no arribi a ser estesa al passeig”. I parlant del lloc de venda il·legal, Simarro va afirmar que “no volem dur a terme accions policials al passeig marítim perquè el que no podem fer és que es produeixen batalles campals entre els manters i els agents dels cossos policials”.

I l’objectiu és minimitzar el nombre de manters, perquè segons Simarro, no és possible acabar amb la problemàtica del top manta en un estiu, sent molt explícita assenyalant que “miracles, ni a Lourdes, i la gent ha de ser conscient d’això”.

I fins al moment, s’han dut a terme, aquest estiu, dos dispositius policials de gran envergadura per tal que no arribi el gènere al passeig marítim. Un d’ells, anomenat Operació Liberty, va tenir lloc el passat 29 de juny, amb l’actuació de 75 agents de la Guàrdia Civil de Girona i 25 de la Policia Local de Roses, “gràcies a que s’han obert les portes de poder treballar amb tots els cossos de seguretat, per això en els dispositius han participat agents de la Guàrdia Civil, dels Mossos d’Esquadra i Policia Nacional pel tema d’estrangeria”, ha explicat Simarro, per recalcar que “necessitem dels altres cossos de seguretat, perquè tot i el bon equip que tenim a la Policia Local de Roses, ens falta gent, no disposem dels suficients agents per lluitar sols contra el top manta, i el nostre objectiu amb els dispositius policials que s’han fet i es faran és aconseguir que els manters vegin que no surt a compte venir a Roses a fer venda ambulant il·legal”.  

La Policia Local de Roses disposarà de tres agents fixos més

El passat mes de maig, la Policia Local de Roses va dur a terme la convocatòria per disposar de 7 agents de manera interina durant 6 mesos a l’any, i el passat mes de juny es va obrir el procés selectiu per a la contractació de 3 agents fixos. Un procés selectiu “al que es van presentar 60 candidats, que van haver de fer una prova de cultura, una temàtica, les proves físiques i, finalment, el test psicotècnic, on van passar els tres millors”, ha explicat Olga Simarro.  Així, la comissaria de Roses comptarà properament amb tres agents més de manera fixa en la seva plantilla de policies. I és que, com afirma la regidora de Seguretat Ciutadana, “la Policia Local de Roses ha de créixer, i la nostra idea és que en els propers anys vagi creixent la plantilla de la policia podent convocar més places perquè per la població que som, són pocs agents policials els que tenim”.

Major nombre d’agents policials al carrer

I aquest objectiu d’augmentar la plantilla de la Policia Local, servirà per pal·liar d’un aspecte que s’ha parlat sovint a Roses, com és la sensació de manca de seguretat a la via pública de la Vila, concretament en determinats vials, i per això Olga Simarro afirma que “el que volem és tenir el màxim nombre d’agents al carrer fent patrulles, i també patrulles mixtes juntament amb els Mossos d’Esquadra per donar major seguretat als ciutadans i ciutadanes, sobretot al casc antic de la Vila, perquè el que volem és això, tenir la policia al carrer”.

Lector de matrícules per accedir a la plaça de l’Església de Roses

Com ja vam comentar a l’entrevista realitzada al regidor Lluís Espada, amb la bona entesa existent entre la macro-àrea Medi Ambient, Infraestructures, Serveis Públics i Mobilitat i l’Àrea de Seguretat Ciutadana, es va decidir eliminar els aparcaments de la plaça de l’Església i la Rambla Ginjolers, “és que la plaça de l’Església semblava un cementiri de motocicletes, i a proposta del regidor Espada, que em va semblar súper bé perquè la plaça de l’Església ja no semblava una plaça, vam treure totes les bicicletes que hi havia aparcades, algunes desmuntades, a més de les motos i vam decidir no deixar transitar a cap vehicle per a que la plaça sigui el que és: una plaça”, ha explicat Olga Simarro.

Actualment, segons la regidora, hi ha uns horaris establerts per poder accedir a la plaça de l’Església, “però en un futur, ja que no ha donat temps per fer-ho aquest estiu, s’implementarà un lector de matrícules per a que els veïns puguin tenir accés en moments puntuals”. Olga Simarro assegura que amb aquesta mesura “els veïns estant molt contents”.

Acabar el carril bici

La regidora de Seguretat Ciutadana ha anunciat que “hem de fer el carril bici que està inacabat, i pel qual ja tenim el projecte, que anirà des de la rotonda de l’Elefant Blau fins al port esportiu”.