L’augment de les reserves i la marxa de les obres assegura que no s’hagin d’aplicar noves mesures restrictives els pròxims mesos i pugui mantenir-se la situació actual d’Emergència 1 a la major part del territori
La Comissió Interdepartamental de Sequera ha fet aquest dijous el seguiment de la sequera a Catalunya. Les pluges de Setmana Santa han estat generals. Les seves aportacions han estat vitals per als boscos i cultius, aportant un recurs que ha estat molt beneficiós després de molts mesos amb absència de pluges.
Pel que fa als embassaments de les conques internes, han continuat amb la tendència creixent iniciada el 8-9 de març amb volums que tot i ser lleugers permetran no haver d’aplicar noves mesures restrictives els mesos vinents, incloent-hi l’estiu, per mantenir la situació d’Emergència I a la major part del sistema Ter Llobregat. Les quantitats recollides a les capçaleres els darrers dies de la Setmana Santa han oscil·lat entre els 30-35 litres de màxim, en alguns punts, i gran part de la precipitació hagi estat en forma de neu.
La portaveu del Govern Patrícia Plaja ha recordat que tot i que aquest mes de març ha sigut el més plujós dels darrers dos anys “no seria bo que s’instal·lés la percepció generalitzada que el país ha deixat d’estar en una situació d’extrema gravetat respecte a la sequera perquè no és així”. En aquest sentit, ha fet una crida a la responsabilitat ja que “tots hem de ser conscients que seguim en una fase complicada. No hi haurà més restriccions però no n’hi haurà menys de les que tenim”, ha reblat la portaveu.
En el sistema Ter Llobregat, amb dades del 4 d’abril, les reserves se situen al voltant dels 110 hm3 i a prop del 18% de la seva capacitat. Si es comparen amb les dades de fa un mes, el guany ha estat prop de 20 hm3 i prop de 3 punts percentuals. Es trenca així una tendència negativa des de l’estiu de 2023, que millora de manera molt tímida la situació, però encara amb uns volums insuficients per a canviar a un escenari que amb menors limitacions d’aigua.
Tots els embassaments del sistema Ter Llobregat encara continuen registrant increments. L’embassament que més ha crescut és Sau, que ha passat de l’1% (i menys de 2 hm3) de principis de març al prop del 7% amb 11,5 hm3. Susqueda s’ha mantingut estable, mentre que la Baells ha guanyat uns 5 hm3, la Llosa del Cavall 1 hm3 i Sant Ponç més d’1 hm3. En els propers dies es mantindrà encara la tendència creixent, ja que encara els cabals de capçalera són més alts que a principis de març i encara es preveu que el desgel aporti una mica més d’aigua. Es preveu que l’aportació pendent pugui ser d’uns 5 hm3.
Pel que fa al global de les conques internes, es troben a més del 17%, amb prop de 120 hm3. Fa un mes, estàvem al 15% amb 101 hm3. Els embassaments de Darnius Boadella, Siurana i Riudecanyes han tingut un increment molt petit, sobretot en els dos darrers casos.
Estat de les obres d’emergència
Tot i la lleugera recuperació de reserves, el Govern continua amb el desplegament de les obres d’emergència previstes. L’ACA ha informat que dues de les obres que s’estaven duent a terme en compliment de la Llei 9/2023, del 19 de maig, de mesures extraordinàries i urgents per a afrontar la situació de sequera excepcional a Catalunya, ja han finalitzat. Es tracta de la canonada de l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) de Sant Joan Despí (9 milions) i les obres a l’estació regeneradora (ERA) del Prat de Llobregat (4 milions), ambdues al Baix Llobregat i dins l’àmbit de l’AMB. Aquestes dues actuacions, que han representat una inversió de 13 milions en conjunt, permeten disposar de més recursos hídrics per a la població i dotar-la de major resiliència.
Mentrestant continuen els treballs per enllestir les obres d’altres infraestructures del cicle de l’aigua incloses en la Llei de mesures extraordinàries. En execució es troben els nous pous Estrella i la nova ETAP Estrella, a Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), que han de quedar enllestits aquest any, i l’ampliació de l’ETAP de la Trinitat, a Barcelona, prevista per al 2025 i amb una inversió de 35 milions.
Properament també està previst començar les obres per a la millora de la potabilitzadora del Ter (130 milions) i les millores a la potabilitzadora d’Abrera (6 milions), així com l’ERA de Sant Feliu de Llobregat (5,4 milions). També en l’àmbit de la regeneració, s’està redactant el projecte per aportar aigua regenerada des de la depuradora de Sabadell riu Sec fins a Sant Cugat i Cerdanyola per a usos municipals, lúdics i industrials (5,5 milions). Pel que fa a l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, s’està pendent que l’Estat liciti les obres.
En el marc de l’emergència, s’han iniciat una sèrie d’actuacions per a disposar de més recurs.
- Obres per al reforç de l’abastament de la xarxa de Peralada (pous, xarxa i dipòsit), amb una inversió de 4,2 milions. Conducció de Figueres a Pont de Molins (en curs). Inversió: 6,2 milions.
- Construcció de 5 pous profunds a les capçaleres del Ter i el Llobregat. (en curs). Inversió: 6 milions.
- Recuperació de pous a Girona (en curs). Inversió: 1 milió.
- Pous zona Besòs (en execució) inversió 1.100.000 euros. Posteriorment, es podran construir les dues potabilitzadores en aquest àmbit (130 milions).