Adaptar-se al canvi climàtic en els sectors de turisme i pesca de la Costa Brava

Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava
La divulgadora gastronòmica presentant el llibre 'El llobarro de Roses. 15 maneres cuinar-lo', mentre el xef rosinc, Gregory Abella, treballa a la cuina de l'Escola d'Hostaleria de Figueres

A la primera anualitat del projecte eCOadapt50, el Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava ha executat 4 projectes d’adaptació al canvi climàtic a la Costa Brava

Entre les accions finançades que s’han emprès el 2024 han estat tres showcookings, de mà del xef Gregory Abella, del restaurant Falconera de Roses, encarats a descobrir el potencial gastronòmic de l’aqüicultura. Per aquest objectiu s’ha comptat amb la col·laboració de la divulgadora gastronòmica, Àgata Albero, d’ Inspira Gastronomia. Aquestes activitats formen part de l’estratègia del projecte Life eCOadapt50 per augmentar la resiliència de les activitats econòmiques especialment vulnerables al canvi climàtic, com són el turisme i la pesca, a la Costa Brava.

Pel projecte eCOadapt50 al 2025 es disposade 67.000 euros per estudis i 15.500 euros per equipaments El 13 de novembre, en el marc del III livinglab, es decidiran les accions que es duran a terme amb aquest pressupost.

Una de les iniciatives que s’han emprès al 2024 han estat tres showcookings encarats a descobrir el potencial gastronòmic de l’aqüicultura. Per aquest objectiu s’ha comptat amb la col·laboració de l’Àgata Albero de l’empresa Inspira Gastronomia. Aquestes activitats formen part de l’estratègia del projecte Life eCOadapt50 per augmentar la resiliència de les activitats econòmiques especialment vulnerables al canvi climàtic, com són el turisme i la pesca, a la Costa Brava.

Pel que fa a l’aqüicultura a la Costa Brava, disposem actualment del llobarro de piscifactoria, de la qual fa 33 anys que la Confraria de Roses treballa amb aquesta espècie defensant la qualitat de l’alimentació, de la qualitat dels alevins, les mesures positives del benestar animal i el seguiment ambiental immediat que es fa de l’ecosistema. Altres exemples de productes d’aqüicultura inclouen l’ostra, el musclo de l’Ebre i algues, que de moment provenen de Galícia.

El primer showcooking es va adreçar a estudiants de cuina de l’Escola d’Hostaleria de Figueres, mentre que els altres dos estaran destinats a un públic familiar i es realitzaran a l’Aula Gastronòmica de Roses i al Maram de l’Escala.

L’objectiu principal d’aquesta activitat és donar a conèixer l’aqüicultura, les espècies i  la qualitat, a través d’una introducció i una demostració culinària amb productes com el llobarro de Roses: La primera va tenir lloc ahir a l’ Escola d’Hostaleria de Figueres, i les dues següents es duran a terme a:

  • Aula Gastronòmica de Roses: 5 novembre, de 19  a 20:30 hores
  • Maram de l’Escala: 19 de novembre, de 11 a 12:30 hores

L’import final que s’ha destinat als projectes pel 2024 és de més de 100.000 €.