Aquest tipus d’activitat permet als alumnes practicar la llengua en contextos no formals
En el taller nàutic en el que han participat aquest any els alumnes de l’Oficina de Català de Roses s’ha treballat la part més pràctica de la navegació.
Després d’una explicació detallada dels principals nusos mariners, com ara l’as de guia, el vuit, el pla o l’anomenat nus màgic, els alumnes han pogut practicar com fer-los i com desfer-los.
Seguidament, es va fer una explicació sobre els vents més habituals del golf de Roses (la tramuntana, la marinada i el llevant) i han practicat sobre les possibles direccions dels vents amb una embarcació de vela.
Així, per exemple, els alumnes van aprendre que no es pot navegar amb direcció proa al vent.
Finalment, tots els alumnes van sortir a navegar amb la barca de vela i també amb una llanxa a motor.
El taller el va impartir el personal tècnic de l’equip del GEN Roses que, en tot moment, va atendre les necessitats lingüístiques dels participants. Familiaritzar els alumnes nouvinguts amb els espais de la població fa que se sentin més vinculats al lloc de residència. Aprendre llengua en contextos no formals aporta significativitat a l’aprenentatge i fa percebre la necessita d’aprendre-la per usar-la.
Aquesta és una activitat més d’un conjunt d’actuacions centrades en l’àmbit de l’esport nàutic, planificada amb l’objectiu d’incentivar l’ús oral de la llengua catalana en l’àmbit esportiu i de proporcionar un àmbit atractiu que faciliti el procés d’aprenentatge de la llengua catalana.
Aquesta col·laboració permet, a l’alumnat dels cursos de català per a adults de l’Oficina de Català de Roses, conèixer una de les entitats més emblemàtiques de la població, el GEN Roses, i sentir-la partícip del seu procés d’adquisició de la llengua catalana.