L’empaitada d’ànecs va estar supervisada per un notari per constatar que tot es feia amb correcció segons la normativa vigent
L’empaitada d’ànecs és una tradició de la Festa Major de Roses que, des de fa anys, genera, sinó polèmica, si molta controvèrsia davant les veus de les associacions animalistes en contra de l’activitat pel patiment del part de l’animal. Enguany davant les denúncies que s’han presentat en contra de l’empaitada, ha estat necessària la presència d’un notari, Carles Pons, que a instàncies d’una magistrada del Col·legi d’Advocats de Barcelona per acreditar la manera que es porta a terme aquesta activitat, és a dir, “la correcció i adequació a la legalitat vigent del sistema de l’empaitada, recollida, neteja i tracte de l’animal”, va explicar Pons.
Un notari que també haurà de deixar constància de les persones, al voltant d’una vintena, representants de diferents associacions animalistes, que es van manifestar al pàrquing del passeig marítim, en contra de l’empaitada, sota la vigilància del Mossos d’Esquadra. “L’ànec és un animal d’aigua dolça i el llencen al mar, que és aigua salada, ja per això pateix, i si a més es troben envoltats de molta gent que volen caçar-los i s’espanten”, va afirmar la presidenta de l’AGA, Associació Girona Animalista, Natàlia Ricart, que va assenyalar que “hem mantingut reunions amb l’alcaldessa i no ha canviat res de l’any passat i que vol proposar una consulta popular”.
Per la seva banda, l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va afirmar “que entenem que com a tradició ha de continuar la festa, i que si hi ha algun canvi serà a nivell de legislació, mentrestant la festa es continuarà fent” i respecta a la consulta popular va assenyalar que “si hi ha moltes veus que s’aixequen en contra de la festa si que serà el moment de fer un referèndum, però hores d’ara la gent vol que continuiï”.
Així mateix, el portaveu dels Amics de les Festes i Tradicions de Roses i organitzador de l’empaitada, Joan Prats, va afirmar que “nosaltres fem la festa amb els animals no en contra dels animals, així que ells mateixos es retracten”, referint-se als manifestants, “i els ànecs no pateixen, he vist rascades a les esquenes dels participants fetes per les ungles dels animals, i en canvi no he vist cap ànec ferit”.
En total es van llençar a l’aigua 50 ànecs i al final el notari va constatar que “s’han recollit una xifra que va de 45 a 50”. Carles Pons va donar la seva opinióno com a notari però si “com a ciutadà de Roses sóc partidari que les tradicions si es fan amb dignitat s’han de mantenir”.
Empaitada infantil en un tancat
Com a novetat d’enguany, els organitzadors van fer un tancament a peu de sorra per desenvolupar l’empaitada infantil ja que “abans ens quedava molt difuminada l’empaitadeta i així la mainada la pot disfrutar més”, va explicar Joan Prats.