El músic libanès, Ara Malikian, va oferir a l’últim concert de Sons del Món una actuació alegre, emocionant i divertida demostrant que la veritable música no entén d’etiquetes
Un violinista de formació clàssica però d’esperit rocker va tancar ahir a la nit la 16ª edició de Sons del Món de Roses.
Ara Malikian, músic libanès d’ascendència armènia, va oferir a la Ciutadella de Roses un concert sublim, mostrant, i explicant, també, al respectable que cansat del tancat i quadriculat món de la música clàssica va decidir fer viatjar el seu violí, acompanyat de quatre músics cubans pels gèneres de la cançó popular, i fins i tot el rock.
Després del primer tema es va dirigir al públic per, en un perfecte castellà, assenyalar que “éste-es-un-festival-magnífic-organitzat-en-un-lloc-meravellòs-davant-una-gent-meravellosa-i-molt-inspiradora”. Ho va dir així, d’una tirada i sense respirar. Després va posar un punt a la frase per dir “es que sois una gente maravillosa” en sentir les rialles de complicitat del públic davant les paraules de l’artista.
Un total de 13 temes van interpretar Ara Malilian i els seus músics per al delecti del públic, la majoria hi era per l’expectació de què podria oferir un músic amb el seu violí durant dues hores de concert. I la gent va xalar, primer de sorpresa (els que el coneixien només d’haver sentit d’ell en alguna notícia) i després per la qualitat artística i musical d’aquest artista libanès, que va fer esdevenir de la seva actuació en una autèntica festa de la música… I de la complicitat, tanta que el músic va baixar de l’escenari per tocar el seu violí entre el públic, a més de dirigir-se diverses vegades als assistents per explicar el perquè de la creació d’alguns dels seus temes com, per exemple, Canciones que me enseñó mi madre. Històries algunes ben llargues, com aquella de com va conèixer als quatre músic cubans que l’acompanyaven, i que es va estendre tant en l’explicació que un dels músics li va dir que tallés “perquè sinó el públic pensarà que no tenim repertori”. I és que Malikian es guanya la vida com a músic, com a violinista, però ho podria fer perfectament com a monologuista.
I tant que van tenir de repertori, ja que els va donar per a dues hores ben bones d’un concert que va esdevenir alegre, emocionant i divertit, demostrant que la veritable música no entén d’etiquetes i que no cal ser un gran entès de la música clàssica per a gaudir-la en un indret tan magnífic com la Ciutadella de Roses.
White Shadow va cloure el Village de Sons del Món, que va esdevenir un espai immillorable per donar a conèixer el talent de casa nostra
White Shadow, amb aquest nom anglès però d’origen rosinc i gironí es va presentar aquest duo a l’últim concert del Village de Sons del Món, format per Aida Blanco, que tot i que va néixer a Palafrugell resideix a Roses, i per Tom Frauca, de Girona.
I White Shadow va oferir una actuació de versions, ja que “ens dediquem a fer versions, tant d’artistes internacionals com nacionals”, va afirmar la cantant, per confessar tot seguit que “tenia com una meta poder venir a Sons del Món a actuar i un dia em va arribar un missatge i vaig flipar quan el vaig veure i, clar, vam dir que sí, perquè poder cantar al meu poble, amb la meva gent i la meva família és molt gratificant”, va confessar l’Aida.
I aquest oportunitat de poder ensenyar el seu projecte musical en el marc de Sons del Món “ha estat fantàstic, molt bé, però se’ns ha fet curt, ens ha faltat temps per mostrar tot el que fem dalt d’un escenari”, va afirmar Frauca.
Tant curt com se li va fer al públic en descobrir ahir a White Shadow.