Avui ha entrat en vigor la gratuïtat dels vehicles elèctrics a les autopistes de la Generalitat

Vehicles elèctrics
Un cotxe elèctric

Se’n poden beneficiar els més de 3.100 vehicles elèctrics que hi ha actualment a Catalunya, que caldrà que estiguin registrats al portal EcoviaT

Vehicles elèctrics
Un vehicle elèctric

Els peatges a les autopistes titularitat de la Generalitat són gratuïts per a tots els vehicles elèctrics a partir d’aquesta passada mitjanit. La mesura s’aplica a tota la C-16, de Sant Cugat a Manresa, inclosos els túnels de Vallvidrera; la C-32, tant en el tram del Maresme com el del Garraf-Baix Penedès (autopista Pau Casals); i a les barreres de peatge de la C-33 a Mollet del Vallès. Se’n poden beneficiar els més de 3.100 vehicles elèctrics que, es calcula, circulen actualment per Catalunya.

La mesura té per objectiu incentivar la circulació de vehicles nets, que no generen emissions i, per tant, no contaminants.

Els propietaris que es vulguin acollir a la bonificació hauran de disposar de la certificació de qualitat de l’aire “vehicle ECO” que s’obté registrant-se al portal EcoviaT. Aquest portal disposa, des de l’any 2011, d’un sistema de descomptes que, en funció del peatge, és del 30% per als vehicles amb baixes emissions i per als que fan més de 16 viatges, i del 40% per als ocupats per 3 o més persones. Amb el nou descompte, els vehicles elèctrics passaran a obtenir directament una bonificació del 100%, sigui quina sigui la seva recurrència o ocupació.

Els conductors de vehicles ecològics registrats en aquest portal reben també una etiqueta acreditativa per utilitzar el carril bus-VAO-ECO de la C-58.

Els vehicles elèctrics a Catalunya

Es calcula que a Catalunya hi circulen més de 3.100 vehicles elèctrics.

L’encariment dels combustibles registrat en el període 2008-2014 va estimular la priorització del transport públic i de la bicicleta i que els fabricants de vehicles invertissin en innovació per diversificar la dependència del petroli, apostant per combustibles més nets, com el gas natural, o propulsions amb emissions zero, com el vehicle elèctric. Tot i així, la implantació dels vehicles elèctrics s’està produint de manera tímida, en tenir un preu de mercat substancialment més elevat que el dels cotxes convencionals, afegit a la disminució de la venda de vehicles dels darrers anys. Aquesta baixa penetració al mercat de l’automoció es pot veure agreujada amb els baixos preus actuals del petroli, que es preveu puguin mantenir-se així durant un període força llarg.

La decisió del Departament de Territori i Sostenibilitat respon a la voluntat d’afavorir la posada en circulació dels vehicles que contribueixen a que les nostres ciutats puguin gaudir d’entorns més saludables, reduint els nivells de soroll i la contaminació de l’aire.

Catalunya disposa actualment d’una de les xarxes de recàrrega ràpida i semi-ràpida més denses d’Europa, amb més de 600 punts públics, 42 dels quals són punts de recàrrega ràpida -càrregues de vehicles elèctrics de menys de 30 minuts-, i 17 són punts de recàrrega de gas natural.

Pel que fa a la recàrrega domèstica, el Govern ha donat un nou impuls al vehicle elèctric amb la recent modificació del Codi civil català que facilita la instal·lació de punts de recàrrega elèctrica en blocs d’edificis, a petició de l’interessat, sense requerir cap tipus de majoria.

L’EcoviaT

El portal EcoviaT té registrats uns 3.400 vehicles amb baixes emissions que actualment gaudeixen de descomptes, que s’apliquen de dilluns a divendres no festius.

Inclou, entre d’altres, els vehicles de gas natural, autogas (GLP) i els híbrids.