Esteve Palou esdevé una figura important pel que fa la cultura popular, l’associacionisme i la divulgació del patrimoni natural de Roses
El dia gran de la Festa Major de Roses està assenyalat per celebrar els actes més solemnes de la festa. I el principal de tots ells és el lliurament de la Dracma de Plata, la màxima distinció que concedeix l’Ajuntament de Roses en reconeixement a la feina, l’esforç, els valors que representa o per la seva gran vinculació a la Vila.
I si de vinculació amb el seu poble es tracta, vinculació des de tots els àmbits com el cultural, de patrimoni natural o de l’associacionisme, la Dracma de Plata d’enguany només podia tenir un destí: l’Esteve Palou. “Estic bavejant de felicitat” va dir amb el seu característic humor, l’Esteve quan li vam preguntar que significa per ell rebre aquesta distinció, per desvetllar que “quan em van dir que me la donaven vaig dir vaja pal, vaja rotllo, però ara estic molt content, molt emocionat”.
I només podia tenir una destí la Dracma de Plata de Roses 2016 perquè la vinculació de Palou amb Roses ha sigut molt gran, continua sent excel·lent i perdurarà en el futur, ja que l’Esteve ha donat tot el seu fons documental a l’Arxiu Municipal, que permetrà saber als historiadors de mitjans del segle XXI com vivia una família de classe mitjana a la segona meitat del segle XX.
L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va destacar de l’Esteve Palou que “és un referent en quant al nostre patrimoni natural, perquè sap on és tot allò relacionat amb aquest àmbit”. Mindan va acabar el seu parlament recitant un poema d’un autor anònim de les acaballes dels segle XX, un autor que no és altre que l’Esteve Palou.
L’acte va ser presentar pel càrrec de confiança de Gent del Poble, Toni Martínez, el qual va destacar el mèrits pels qual Esteve Palou va ser distingit amb la Dracma de Plata, i que són els següents:
- Impulsor de la revista Rodhe als anys 70.
- Membre de la Comissió de Festes de la Festa Major de Roses, anys 70.
- Membre actiu de l’Associació de Veïns de Roses Rodhe, a finals dels anys 70 i principis del 80, en els inicis del període democràtic.
- Membre de l’agrupació Rialles de Roses, predecessora de l’associació Optimist en relació a les activitats adreçades al públic infantil,
- Impulsor de la conservació del patrimoni i la seva difusió a partir de l’excursionisme, que tan important ha estat no només per Roses sinó per tot el país.
- Membre fundador de l’associació Excursionista Cabirols.
- Col·laborador indispensable en la recuperació de camins, construccions de pedra seca, barraques i especialment del camí de Ronda.
- Col·laborador de l’Ajuntament de Roses, en el catàleg de Pla Especial de Patrimoni, edificis i bens d’interès, aprovat al juny de 2015.
- Col·laborador de la Rosespèdia
- Soci de la Societat Unió Fraternal, la SUF
- Membre de amics de la Fundació Roses Història i Natura
- Activista en favor de la llengua, a partir del voluntariat com a parella lingüística de l’Oficina de Català de Roses.
La Dracma de Roses
La Dracma de Roses és una moneda d’argent fabricada a Roses durant la primera meitat del segle III a.C.
La majoria de dracmes de Roses que s’han trobat apareix un bust femení a l’anvers, i en el seu revers el dibuix d’una rosa amb els quatre pètals en forma de creu.
[fsg_gallery id=”270″]