Beas de Segura i Roses refermen el seu lligam en el 20è aniversari del seu agermanament

Agermanament Roses-Beas de Segura
Acte oficial de l'agermanament entre Roses i Beas de Segura es va celebrar a l'església de Santa Maria de la Ciutadella el 15 de juny de l'any 2002

Una delegació de l’Ajuntament de Beas de Segura encapçalada pel seu alcalde, José Alberto Rodríguez, visitarà Roses per participar en els actes institucionals

Dissabte 24 de setembre, la Ciutadella de Roses tornarà a ser escenari del compromís de germanor entre Roses i Beas de Segura (Jaén), amb la realització d’un acte de commemoració dels 20 anys de l’agermanament entre ambdues poblacions. En aquesta ocasió, l’alcalde de Roses, Joan Plana Sagué (Roses) i José Alberto Rodríguez Cano (Beas de Segura), seran els encarregats de refermar aquest lligam, i ho faran en el mateix espai on ara fa 20 anys els llavors batlles Carles Pàramo i Ponsetí (Roses) i José Munera Rodríguez (Beas) van signar oficialment l’agermanament el 15 de juny de 2002. Els dos exalcaldes seran també presents i prendran la paraula durant l’acte commemoratiu, en el cas de l’alcalde de Beas a través de videoconferència. 

La delegació de representants de l’Ajuntament de Beas de Segura encapçalada pel seu alcalde, José Alberto Rodríguez, arribarà a Roses divendres 23 de setembre, on participarà en una recepció i un dinar institucional amb els membres del consistori rosinc. L’acte commemoratiu del 20à aniversari tindrà lloc dissabte 24 de setembre i prendrà com a escenari, rememorant la declaració de l’agermanament d’ara fa 20 anys, l’església de la Ciutadella. A continuació, s’oferirà al mateix recinte un intercanvi gastronòmic amb productes i plats típics de les dues poblacions, obert al públic.

La celebració ha vingut precedida de diferents reconeixements i recordatoris de l’efemèride, com la dedicació de la Revista de la Festa Major de Roses 2022 a l’agermanament i al testimoniatge de beasencs instal·lats a Roses, o la visita de l’alcalde de rosinc i membres del consistori a la població de Beas durant la celebració de la darrera edició de les festes de San Marcos el passat mes d’abril. 

La voluntat dels municipis és la de fer participar en la commemoració el major nombre possible de veïns i veïns. Amb aquesta intenció, l’Ajuntament de Beas de Segura ha posat a disposició dels seus habitants un servei de transport gratuït fins a Roses per facilitar el desplaçament de totes aquelles persones que desitgin assistir a l’esdeveniment. Un altre aspecte destacat és la celebració, el mateix diumenge 24 a la Ciutadella, en acabar l’acte commemoratiu, d’un intercanvi gastronòmic, obert al públic i d’entrada lliure, on s’oferiran productes i plats referents de la cuina dels dos municipis. 

La celebració de l’agermanament coincidirà també amb la Festa Andalusa que tindrà lloc a la Pista Annexa del Pavelló Poliesportiu de Roses els dies 24 i 25 de setembre, que comptarà amb les actuacions d’escoles de cant i dansa, música en viu, concurs de sevillanes i servei de bar amb productes gastronòmics propis de la cuina andalusa. 

L’agermanament de 2002

Entre els dies 12 i 15 de juny de 2002, Roses celebrà la primera fase de l’agermanament amb el poble de Beas de Segura, que finalitzà al setembre del mateix any amb la celebració a Beas.  Una comitiva formada per 170 beasencs es desplaçà en aquella ocasió per participar, juntament amb veïns i entitats de Roses, en una extensa programació d’actes culturals i lúdics que permeteren aprofundir en el coneixement i lligams entre ambdues poblacions. Dissabte 15 de juny, amb la Cerimònia Oficial de Signatura del Protocol d’Agermanament a l’església de la Ciutadella, quedà proclamat l’agermanament. 

Un lligam iniciat a la dècada dels 60

La connexió entre Roses i Beas de Segura té una forta arrel social marcada pel fenomen migratori. Va ser durant la dècada dels anys 60, quan un important nombre d’habitants de Beas es desplaçaren fins al municipi altempordanés per motius principalment laborals, formant aquí les seves famílies. Actualment, són 266 les persones nascudes a Beas que figuren inscrites en el padró d’habitants rosinc.

Les afinitats existents entre ambdós municipis es van anar fent paleses amb el pas del temps, testimoniant nombroses similituds (caràcter mediterrani, conreus agrícoles, ingredients emprats en la seva gastronomia, etc). Aquest fet va motivar el desig mutu d’establir uns lligams de relació i d’amistat més ferms, que permetessin l’enriquiment d’ambdós pobles prenent com a base la cooperació i l’intercanvi d’experiències, desig que es materialitzà amb l’agermanament de les dues poblacions de l’any 2002.

Beas de Segura 

Beas de Segura (+ 5.000 habitants) déu el seu nom al terme llatí Veha –camí o via-, en trobar-se en la cruïlla de tres importants vies romanes. Està situada a la província de Jaén, entre Sierra Morena i Sierra de Segura, i és banyada pel riu Beas. Abundants oliveres (15.573 has) subministren la seva pròspera indústria oliera. Juntament amb la producció d’oli, també destaquen les activitats ramaderes (ovins i equins) i la fabricació de sabó i de maons. Entre el seu patrimoni, destaca el Convent de las Carmelitas Descalzas (fundat l’any 1575 per Santa Teresa de Jesús), on es conserven relíquies de la seva fundadora i de San Juan de la Cruz, qui va escriure aquí part de les seves grans obres. Altres vestigis històrics i culturals són el Puente Mocho, pont romà del segle I aC; la parròquia de Nuestra Señora de la Asunción i el Palacio de los Sandovales (segle XV), entre d’altres.