Cadaqués inicia el camí per a la redacció i aprovació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM)

Cadaqués
Moment de la presentació de la Memòria del Programa de Participació Ciutadana de Cadaqués

L’Ajuntament de Cadaqués presenta la Memòria del Programa de Participació  Ciutadana, el, pas previ per a l’aprovació inicial del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal

L’Ajuntament de Cadaqués ha presentat la Memòria del Programa de Participació Ciutadana, un document que recull les reflexions i aportacions de la ciutadania i que esdevé un dels passos previs i indispensables per a la redacció i aprovació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Ho ha fet en un acte que ha tingut lloc al Teatre Art i Joia i que ha reunit prop d’un centenar de persones. Aquest procés públic es va iniciar l’any 2021 liderat per Itziar González, arquitecta experta en urbanisme i participació ciutadana, i consta d’un total de dues fases. La primera va confluir en l’aprovació de l’Avanç del POUM, text en què s’exposaven els objectius i les línies generals que haurà de tenir el pla definitiu. La segona fase s’ha dut a terme amb la voluntat de donar veu als habitants del poble per facilitar la formulació de propostes, suggeriments i al·legacions per orientar, d’aquesta manera, les decisions que es prendran en el futur en relació a diversos àmbits com ara la mobilitat, el creixement, les energies renovables, la sostenibilitat i la dinamització econòmica, cultural i social. La participació de la ciutadania s’ha dut a terme a partir de jornades informatives obertes, tallers, xerrades, espais de debat i rutes d’exploració i per conèixer el municipi, entre d’altres activitats. Els resultats, presentats en la Memòria, es divideixen en 5 apartats temàtics: Mobilitat, Espai Públic en Sòl Urbà: Eix Riera, Espai Públic en Sòl Urbanitzable: Eix Caials, Equipaments i Habitatge. Superat un període d’al·legacions, el següent pas és la redacció i aprovació de la proposta inicial del POUM, a l’espera de la seva exposició pública i del vistiplau definitiu per part de la Generalitat de Catalunya.

La segona fase del Procés de Participació Ciutadana del POUM de Cadaqués va començar fa més de dos anys amb tres jornades a càrrec d’experts en matèria d’urbanisme. També s’han dut a terme rutes per la riera de Sant Vicenç i per l’Eix Caials. En l’àmbit cultural s’ha dut a terme una trobada amb agents culturals del poble a la galeria d’art Patrick Domken i una xerrada al Teatre Art i Joia. S’han realitzat nombrosos tallers temàtics per conèixer les normatives del sol urbà urbanitzable i no urbanitzable, la mobilitat, els equipaments i l’habitatge. D’aquesta manera, els ciutadans han tingut eines suficients per pensar com volen que sigui Cadaqués el dia de demà i totes les seves reflexions i aportacions s’han recollit en un document de prop d’un centenar de pàgines que porta per títol “Reflexions i aportacions ciutadanes després de l’Avanç i abans de l’aprovació inicial del POUM”. Prop de 300 persones han participat en les dues primeres fases d’aquest procés públic, el que significa un 10 per cent de la població total, una xifra més elevada del que sol ser habitual en aquests casos. 

Pel que fa a la “mobilitat”, les conclusions més destacades és la necessitat d’actualitzar i redactar nous plans de mobilitat, accessibilitat i usos, i dur a terme una bona gestió i supervisió ciutadana de tots ells. Es reclama una anàlisi de la relació entre el número de vehicles de residents i els espais que encara hi ha disponibles al poble per crear noves infraestructures d’aparcament. Al mateix temps, es posa al damunt de la taula l’estudi d’un aparcament dissuasiu proper i la pacificació dels carrers, fent fora els cotxes de Cadaqués tret d’algunes excepcions (vehicles de distribució i logística, serveis i veïns). 

L’apartat anomenat “espai públic en sol urbà: Eix Riera”, proposa un estudi per recomptar quantes places de pàrquing necessita el poble durant tot l’any i al llarg dels mesos de màxima afluència de visitants. També parla de la possibilitat de construir un dipòsit a la zona i la realització d’activitats ciutadanes per convertir la riera en un eix cívic. Igualment, es convida a millorar la connectivitat del polígon industrial amb el centre urbà. A “espai públic en sòl urbanitzable: Eix Caials”, un dels punts destacats és la voluntat de considerar Caials com un gran parc central equipat degut a l’ús que en fan moltes persones.

“Equipaments” és l’àmbit que recull més propostes per part de la ciutadania. Es reclama definir l’emplaçament del camp de futbol, rehabilitar alguns edificis existents per situar-hi la Biblioteca – Casa de Cultura del poble, millorar l’accessibilitat al CAP i crear un ambulatori associat a la zona de Sa Guarda, recuperar per a l’ús ciutadà l’antiga escolta i l’espai que hi ha situat sota de l’església, condicionar un lloc per al mercat i buscar un emplaçament per situar-hi una deixalleria separativa més propera al poble.

Pel que fa a “l’habitatge”, es valoren diferents aspectes com la necessitat de crear més habitatges amb protecció oficial i situar-ne en àmbits ben connectats amb la xarxa principal i el sistema d’equipaments de Cadaqués, promoure la conversió de segones residències en llars i incrementar les mesures per ajudar a retirar l’activitat d’habitatges d’ús turístic, i també estudiar les necessitats especials de diversos col·lectius que podrien ser usuaris d’habitatges dotacionals.

Pia Seriñana, alcaldessa de Cadaqués, explica que “l’equip de govern es va plantejar fer un nou POUM perquè el plantejament anterior és de fa 38 anys i ha quedat obsolet. Aquest nou pla tindrà molt en compte demandes com ara la mobilitat, la incorporació d’energies renovables, la sostenibilitat o l’autosuficiència, entre d’altres aspectes. Vam considerar que seria molt important comptar amb un procés de participació ciutadana que fos intens, revulsiu i innovador. I al llarg del temps que l’hem dut a terme, hem comptat amb el suport d’unes 300 persones, una xifra molt elevada. Ara ja comptem amb l’opinió dels ciutadans i hi haurà peticions que podrem dur a terme i complir i d’altres que no. Estem molt agraïts de la seva participació”.

L’arquitecta Itziar González, conductora del Procés de Participació Ciutadana del POUM de Cadaqués, valora molt positivament l’alta participació dels ciutadans de Cadaqués. “Ha estat un èxit perquè normalment aquests processos queden limitats a moltes menys persones i ni de bon tros s’arriba a un 10 per cent de la població total d’un municipi, com ha estat el cas. Això el que dona és legitimitat a l’expressió dels ciutadans, que apunten cap a un model de poble molt més autosuficient i sostenible des del punt de vista social, econòmic i mediambiental. Es tracta d’un avís, que els diu a tots aquells que vulguin intervenir en el territori que cal ser molt respectuosos pel que fa aquestes qüestions”, ha afirmat l’arquitecta, que ha afegit que  “aquesta Memòria expressa, entre d’altres aspectes, la necessitat de guanyar habitatges per a la gent que viu i treballa a Cadaqués, a part d’abordar un canvi de model de generació de l’energia i la voluntat de mantenir la continuïtat entre el mar i la muntanya. També es parla d’equipaments imprescindibles, com ara la biblioteca i espais culturals, entre d’altres”.Itziar González reconeix igualment que “el document pot ser útil més enllà del propi POUM, perquè de ben segur que hi haurà aspectes que no es podran resoldre, però sí que servirà d’inspiració a l’hora de prendre decisions futures pel que fa a la mobilitat, a la necessitat de nous equipaments o deixarà clar que els nous habitatges siguin més sostenibles”

Aquest procés participatiu ha permès la proximitat entre l’Ajuntament i la ciutadania i ha servit per obtenir un document que recull les aportacions i els consensos que han expressat tots els seus participants. Aquest document serveix de guia als criteris tècnics i polítics que serviran per definir els continguts finals de la revisió urbanística de Cadaqués.