Clou la segona edició de les Jornades Dones i Cuina Marinera

Jornades Dones i Cuina Marinera
Les Jornades Dones i Cuina Marinera s'han celebrat a Roses, Palamós i l'Escala

Jornades que s’han fet extensives al territori, ja que a més de Roses s’han celebrat enguany a Palamós i l’Escala

Ahir dilluns 20 de maig al MARAM, Centre d’Interpretació del Peix de l’Escala, va tenir lloc la darrera sessió de la segona edició de les Jornades Dones i Cuina marinera amb un aforament ple que va sortir entusiasmat de l’acte.

Les trobades, que l’any 2023 es van dur a terme a una única població, Roses, enguany s’han volgut fer extensives a Palamós i L’Escala, per assolir equilibri territorial de la Costa Brava.

El GALP Costa Brava (Grup d’Acció Local Pesquer) i  l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines impulsen l’iniciativa. L’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines és un espai de promoció de l’economia social i cooperativa a les comarques gironines format per una quarantena d’entitats, entre les quals hi ha GALP Costa Brava, i que posant els valors i les persones al centre, treballen per impulsar la intercooperació i l’enxarxament arreu del territori.

Durant el mes de maig, a les aules gastronòmiques de les viles respectives, dones de diversos col·lectius han cuinant diferents plats amb peix de la confraries de Roses, Palamós i L’Escala. Gatvaire, molla, gamba blanca, canana, verat, sardina i fins i tot el llobarro i orada de Roses. S’han cuinat receptes adaptades del Marroc, Senegal, Gàmbia, Nigèria, Hondures, Mèxic, Argentina, Perú i Catalunya

A més, a les sessions es va convidar a dones vinculades al mar. A Roses, a la pescadora Pat Bros i a la Carmeta del moll de la Vila  remendaire de xarxes, de 86 anys, que de receptes de cuina marinera amb peixos humils en sap un munt, la qual va compartir la seva experiència amb el públic assistent. A Palamós, van ser la biòloga Mar Vila, la gerent de la Fundació Promediterrània, Ada Colomer i Cristina Mañas, gerent de la confraria de Pescadors de Palamós. La cloenda s’ha fet a L’Escala on, a més de la gerent del GALP, Mireia Esteve, i dues representants de l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines, del President del GALP i de la confraria de pescadores de Llançà va donar la benvinguda a totes les assistents, que van mostrar la seva satisfacció amb l’èxit de les jornades, en assenyalar que “es tracta d’una iniciativa molt enriquidora en tots els sentits”.

Els objectius principals del projecte són:

  • Promoure el consum de peix de llotja
  • Aprendre, a través de dones migrants, altres maneres de cuinar el peix.
  • Recuperar receptes antigues amb peixos humils
  • Posar en valor espècies de peixos poc conegudes.
  • Fomentar el consum i l’ús sostenible del peix.

Alhora, el projecte també pretén:

  • Promoure un procés col·lectiu de construcció de coneixement.
  • Impulsar el consum de peix i posar en valor el de llotja entre els col·lectius de dones   migrants
  • Recuperar i compartir el saber a l’entorn de la cuina del peix.
  • Fomentar l’aprofitament integral del peix de llotja (aprofitar-ne les parts menys nobles).
  • Obrir el ventall d’espècies consumides per la població.
  • Apropar la ciutadania a d’altres cultures gastronòmiques marineres i facilitar la convivència.

El projecte ha estat coordinat per l’activista gastronòmica  Àgata Albero Miralbell, d’Inspira Gastronomia, que considera que “és important seguir promovent el coneixement i l’herència gastronòmica femenina marinera i animar als ajuntaments de cada vila a donar continuïtat a l’activitat”.

Durant el mes d’abril es van fer trobades amb dones de diferents col·lectius: dones joves migrades i dones grans. Les trobades prèvies a l’activitat serveixen per anar escalfant motors, trencar el gel i començar a pensar en receptes possibles. Es va treballar per recuperar la memòria de la cuina del peix de manera col·lectiva. També es va fer una crida per poder sumar-hi col·laboradores que ajudin a convocar més dones. Des de Caritas a la Creu Roja fins a grups de dones ja consolidats i molt actius. El treball previ amb grups d’alfabetització, de formació professional de la Creu Roja o d’altres col·lectius ha esta clau per poder arribar a totes elles.

Difusió

L’activitat i les receptes seran difoses a través de les xarxes socials dels diferents ajuntaments i també del GALP i de l’Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines. A més, a la darrera sessió de l’Escala, la fotògrafa Gemma Parès va recollir algunes imatges amb la previsió que algunes de les receptes siguin il.lustrades per un artista local.