Aquest oferiment implica que els Ajuntaments s’hn d’acollir al protocol establert per la Diputació de Girona per després la institució comarcal fer-se càrrec dels treballs forestals a cada municipi
El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha fet arribar a tots els ajuntaments de la comarca la documentació necessària per poder executar la neteja de les franges de delimitació per a la prevenció d’incendis forestals. La prestació d’aquest servei, que va ser anunciada a començament d’estiu pel president Ferran Roquer, implica que els municipis s’hagin d’acollir al protocol establert per la Diputació de Girona i, a continuació, serà la mateixa institució comarcal la que assumirà la realització d’aquests treballs a cada municipi.
Roquer ha explicat que “des del Consell Comarcal s’han redactat 62 plànols de delimitació de franges per a la prevenció d’incendis forestals corresponents al mateix nombre de municipis, dels quals 17 ja tenen la documentació aprovada definitivament, 35 la tenen aprovada inicialment i la resta es troben en fase de tramitació. A partir d’aquí cal redactar el projecte executiu per a la realització de les franges exteriors de protecció per a la prevenció d’incendis en nuclis urbans i urbanitzacions i executar materialment el projecte”.
Ara l’administració comarcal ha fet un pas més de cares a oferir als municipi la realització material de la neteja. Un cop l’ajuntament tingui aprovat el seu plànol de delimitació i disposi del projecte executiu hi ha sis mesos de termini per dur-ho a terme. Aquesta actuació ha d’anar a càrrec dels mateixos propietaris dels terrenys afectats o, subsidiàriament, de l’administració. Per arribar a fer-ho efectiu, cal la identificació d’aquests propietaris, explicar les obligacions que comporta la delimitació de franges als afectats i els criteris que s’han de seguir d’acord amb la normativa vigent.
Segons el president del Consell, “la complexitat de tot aquest procés, especialment per als municipis petits, ens ha mogut a oferir aquesta prestació des de l’administració comarcal, tant pel que fa a la tramitació burocràtica com a la neteja dels espais delimitats i la supressió física d’una part de la massa forestal. Com s’ha dit i repetit, hem de minimitzar les conseqüències dels focs, però en aquesta feina ens hi hem d’implicar tots. Els ajuntaments han de tenir present que entre les seves prioritats d’actuació també hi ha de figurar la prevenció dels incendis forestals. I els ciutadans han de ser conscients de la problemàtica i de procurar tenir netes les zones d’arbrat que siguin de la seva propietat. Com a Consell Comarcal, la nostra obligació és facilitar la feina dels ajuntaments i dels ciutadans i per això oferim gestionar fins al final la delimitació i neteja de les franges forestals”.