“No puc esperar!” és un projecte pensat per a facilitar el dia a dia de les persones que necessiten utilitzar un lavabo urgentment per un problema mèdic no contagiós
El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha seguit els passos de l’Ajuntament de Roses en el sentit d’adherir-se a la campanya “No puc esperar!”, que ho va fer en el ple ordinari del mes de març arran d’una moció presentada per ERC i aprovada per unanimitat.
Així, la màxima institució altempordanesa s’ha adherit a aquest projecte de “No puc esperar!” amb la finalitat de col·laborar i ajudar en la difusió de la campanya. En aquest sentit s’ha fet arribar el contingut de la moció aprovada en el darrer ple a totes les associacions comercials de l’Alt Empordà amb l’objectiu de promoure la seva difusió entre la ciutadania, especialment als comerços i als CAPs. També es donarà suport, mitjançant la seva difusió, a les campanyes divulgatives sobre les malalties digestives.
“No puc esperar!” és un projecte pensat per a facilitar el dia a dia de les persones que necessiten utilitzar un lavabo urgentment per un problema mèdic no contagiós. Els destinataris d’aquesta iniciativa són els pacients amb malalties inflamatòries intestinals (malaltia de Crohn i colitis ulcerosa), els pacients ostomitzats o colectomitzats, els pacients sotmesos a cirurgia per un càncer de recte, i tots aquells pacients que els metges col·laboradors amb el projecte considerin que cal incloure.
Un dels problemes que més angoixa provoca en aquestes persones és la necessitat contínua, i de vegades imprevisible, d’anar al lavabo. Per aquest motiu els costa sortir de casa per por de no trobar un lavabo accessible en el moment necessari. Tot això pot suposar una minva de la seva qualitat de vida.
L’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa (ACCU) emet les targetes “No puc esperar!” perquè aquests pacients les utilitzin, però són els metges de les Unitats MII i Serveis de l’Aparell Digestiu col·laboradors qui les lliuraran als seus pacients quan ho considerin necessari. Les targetes són gratuïtes i no són nominals, però estan numerades per a seguir un control de lliurament.
Des de l’ACCU Catalunya a Catalunya, i des de les diferents ACCU que implanten el projecte a altres zones de l’Estat espanyol, s’intenta arribar a acords de col·laboració amb establiments i equipaments perquè autoritzin l’ús dels seus lavabos de manera gratuïta i el més ràpidament possible als portadors de les targetes.
Per això, es considera fonamental la col·laboració de diferents sectors. En primer lloc, els equips mèdics d’Unitats MII i Serveis de l’Aparell Digestiu que dictaminin quins pacients necessiten la targeta i quins no. A continuació, ajuntaments i entitats públiques, que conscienciïn i també informin sobre aquest problema, adhereixin els lavabos dels seus equipaments al projecte i promoguin l’adhesió d’associacions i establiments a “No puc esperar!”.
El projecte també implica les associacions de comerciants i d’hostaleria disposades a facilitar l’entrada ràpida i gratuïta als seus lavabos als pacients portadors de la targeta i a promoure la difusió del projecte entre els seus associats i, finalment, els voluntaris que difonguin el projecte i que col·laborin en les tasques administratives i de suport.
“No puc esperar!” és un projecte que, a banda de facilitar l’accés ràpid i de manera gratuïta als lavabos als pacients en qualsevol lloc i sempre que ho necessitin, també vol conscienciar la societat sobre les malalties inflamatòries intestinals i les necessitats que tenen qui les pateixin. D’aquesta manera, es contribueix significativament a millorar la qualitat de vida d’aquests pacients.
Aquesta iniciativa fou creada l’any 2013 per l’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU Catalunya) i per la Unitat de Malalties Inflamatòries Intestinals (MII) de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta. El projecte està en desenvolupament continu i s’actualitza constantment tant per la incorporació de nous pacients com per l’adhesió de nous establiments i equipaments col·laboradors. Compta amb el suport, a Catalunya, del Consell Consultiu de Pacients del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, de la Societat Catalana de Digestologia, de l’Institut Català de la Salut, de GETECCU (Grupo Español de Trabajo en Enfermedad de Crhon y Colitis Ulcerosa), i la col·laboració d’AbbVie.