L’objectiu d’aquests controls de fondejos és protegir l’àmbit marí del Parc Natural del Cap de Creus
L’Ajuntament de Roses treballa conjuntament amb el Parc Natural del Cap de Creus i resta de municipis que formen part d’aquest espai geogràfic, en la protecció de l’àmbit marí, i molt especialment durant la temporada d’estiu, en la protecció dels herbassars de posidònia. Concretament, l’Ajuntament desenvolupa, a través de la societat municipal MP Port de Roses, la campanya de control de fondejos d’embarcacions mitjançant boies, amb l’objectiu de protegir la posidònia de les cales situades dins el Parc Natural.
El Pla d’Usos de Temporada del Domini Públic Marítimo Terrestre de l’Ajuntament de Roses (aprovat per la Direcció General d’Ordenació del Territori, previ informe favorable de la Direcció General de Biodiversitat i Medi Natural, del Parc Natural del Cap de Creus, de la Direcció General de Pesca i de la Capitania Marítima de Palamós), contempla el muntatge i gestió de les boies de fondeig i les zones autoritzades per a la seva instal·lació.
Port de Roses realitza les reserves d’ocupació d’aquestes boies a través de la seva pàgina web, i els patrons s’encarreguen ‘in situ’ del seu control i ordenació. Per la seva banda, el Parc Natural del Cap de Creus a través del Agents Rurals realitzen les tasques d’inspecció i policia, tasques que són compartides amb la Guàrdia Civil del Mar. Durant la temporada d’estiu vigilen i poden sancionar als patrons de les embarcacions que incompleixen la normativa de protecció i ancoren sobre zones protegides.
Aquestes actuacions s’inclouen dins la campanya que està realitzant el Parc Natural del Cap de Creus de control i inspecció dels fondejos sobre les zones protegides del seu àmbit marí, especialment adreçada a protegir els herbassars de fanerògames i més concretament de Posidònia (Posidonia oceanica) espècie amenaçada per l’acció mecànica de les àncores de les embarcacions. Està protegida per una Directiva Europea 97/62 CE del 27 d’octubre de 1997.
Aquesta planta aquàtica només habita a la Mediterrània, forma praderies en zones de fondària inferior als 30 metres i és una planta que com a tal té les seves etapes de reproducció per flors i fruits. El seu creixement és molt lent (aproximadament 1 cm. per any) i realitza nombroses funcions dins del seu hàbitat, com produir oxigen en quantitats importants (20 litres d’oxigen per dia i metre quadrat de praderia), servir de refugi a moltes espècies animals (peixos, mol·luscs, equinoderms, etc.) o amortir l’efecte de l’onatge sobre la costa.