Com cooperar en matèria sanitària en països en vies de desenvolupament, curs que ofereix Salut Empordà Cooperació

Salut Empordà Cooperació organitza aquest curs d’iniciació a la cooperació sanitària que se celebrarà en 3 sessions a l’Hospital de Figueres

Salut Empordà CooperacióOnze persones amb experiència en cooperació impartiran aquest curs que organitza Salut Empordà Cooperació (SEC), el segon de la demarcació de Girona especialitzat en aquesta matèria. En tres sessions oferirà una introducció al món de la cooperació i el seu marc internacional i nacional, una visió de les principals malalties tropicals i el seu maneig, el funcionament de la salut maternoinfantil en països en vies de desenvolupament i la seva repercussió. També tractarà la logística de la cooperació i la importància de la gestió de l’aigua en aquestes zones, com de la utilització racional de medicaments.

Xavier Punset, coordinador del curs, destaca “la formació i experiència dels professionals que impartiran les diferents sessions. Molts d’ells amb una llarga trajectòria en temes de cooperació”. Un curs “molt interessant per aquelles persones amb coneixements sanitaris que estiguin interessats en cooperació”.

Entre els docents d’aquest curs hi figuren Montserrat Serra, que té una dilatada experiència en cooperació. Ha treballat en organitzacions mèdiques d’ajuda humanitària desenvolupant tasques de logística de l’aigua i sanejament, principalment a l’Àfrica.

També hi participarà Cristina Bosch, DUI, llicenciada en Psicologia i Màster en Medicina Tropical i Salut Internacional (UB), que parlarà de malalties com Chagas, leishmaniasis i de febres hemorràgiques com l’ebola. Bosch, del 2001 al 2009, ha participat en 13 projectes diferents a l’Àfrica.

Imma Ventura parlarà dels medicaments essencials i la seva importància. És llicenciada en Farmàcia, diplomada en Salut Pública i Màster en Medicina Tropical i Salut Internacional (UB). Amb Metges Sense Fronteres ha estat farmacèutica referent dels projectes i a l’equip de farmacèutics internacional d’aquesta ONG ha fet tasques de prequalificació de medicaments.

D’altra banda, Mamadou Faye explicarà com s’inicia un projecte, quins són els actors que hi participen, com funciona l’engranatge. Faye és diplomat en Gestió i Direcció de Projectes de Desenvolupament, ha dut a terme la coordinació i gestió administrativa del projecte de Desenvolupament a Senegal de l’ONG World Vision, entre els anys 1998 i 2004, i ha estat supervisor de projectes de cooperació al Senegal i Mali.

Dos professionals de la Fundació Salut Empordà, també parlaran de la seva experiència professional humanitària amb Metges Sense Fronteres. Vittoria Casullo, llevadora de l’Hospital de Figueres, se centrarà en salut reproductiva i violència sexual, i Xavier Punset, que ha participat en cinc projectes a l’Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina, parlarà del biotop i les seves incidències en les malalties tropicals més comunes.

El curs de 12 hores, repartides en tres sessions, també tractarà de la cooperació que es fa en l’àmbit local. En parlaran Maria Rentero, coordinadora del Servei d’Acció Cívica, Drets Civils i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Figueres, i Carles Serra, membre de la secretaria d’entitats de la Coordinadora d’ONG de Girona.

Salut Empordà Cooperació és una ONG vinculada a la Fundació Salut Empordà. L’associació va néixer de la inquietud i sensibilitat en l’àmbit de la cooperació d’un grup de professionals de l’FSE amb l’objectiu de promoure accions i projectes de solidaritat i cooperació pel desenvolupament en l’àmbit de la salut.

Curs d’iniciació a la cooperació

Dies: 7 de març, 11 de març i 14 de març
Horari: de 15.30 a 19.30 hores
Lloc: sala d’actes de l’Hospital de Figueres.
Inscripcions gratuïtes a kpecina@salutemporda.cat

Salut Empordà Cooperació

Salut Empordà Cooperació (SEC) és una ONG que neix de la inquietud i sensibilitat en l’àmbit de la cooperació d’un grup de treballadors i treballadores de la Fundació Salut Empordà, amb l’objectiu de promoure accions i projectes de solidaritat i cooperació pel desenvolupament en l’àmbit de la salut perquè creiem que LA SALUT ÉS UN DRET FONAMENTAL DE L’ÉSSER HUMÀ i una condició clau per a una vida digna.
És una organització sense ànim de lucre i sense afiliació política ni religiosa.

Des del SEC es generen projectes, donant suport a projectes ja existents, establint sinèrgies amb altres ONG que treballin en l’àmbit sanitari, oferint assessorament i formació en el camp de la salut a altres ONG que ho sol·licitin.

L’objectiu de Salut Empordà Cooperació és millorar l’estat de salut de les persones mitjançant l’aportació de recursos i formació dels seus professionals sanitaris, fent-ho des del respecte pels sistemes de salut ja establerts en els països on treballen i acompanyats per les seves entitats locals.

Els integrants d’aquesta ONG creuen en un món on tothom tingui accés als serveis bàsics de salut. Volen, en definitiva, un món millor i que junts podem aconseguir-ho.