El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural recorda que els actes incívics no tenen lloc als espais naturals i demana un accés responsable a fi d’aconseguir un bon equilibri entre el gaudi de la natura i la seva protecció
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural fa una crida a la responsabilitat i demana als usuaris dels espais naturals protegits que facin cas de les indicacions dels vigilants i el personal dels parcs naturals i els agents rurals. Recordem que aquest cap de setmana s’ha activat el Pla Alfa 3 per risc d’incendi i que actualment continua actiu. L’activació del Pla comporta restriccions en els espais naturals de l’Albera, el Montgrí i Cap de Creus.
Els espais naturals protegits són paisatges altament sensibles. Durant aquest cap de setmana, el Departament ha detectat un increment d’actes incívics, especialment al Parc Natural de l’Alt Pirineu, amb una agressió a un dels vigilants del Parc, i al Parc Natural de Cap de Creus, on ha detectat que nombroses persones no havien fet cas de les restriccions d’accés per perill d’incendi. “El Departament està fent un esforç important per promoure un ús més cívic dels espais naturals protegits i recomana als visitants que abans de visitar qualsevol Parc s’informin sobre la situació, sobretot ara a l’estiu, on el risc d’incendi és més alt i hi poden haver restriccions d’accés”, ha declarat el director de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur. En aquest sentit, Vilahur ha recordat que a la web espaisnaturals.cat hi ha tot tipus d’informació, consells i recomanacions per planificar les visites.
Així mateix, enguany s’ha reforçat la figura de l’informador ambiental tant en els parcs naturals com en zones amb una elevada freqüentació com ara els espais fluvials de Girona i la Catalunya Central. L’objectiu de la presència d’aquests informadors i informadores ambientals és vetllar per un accés responsable i ordenat als espais naturals protegits del país. En total, s’han desplegat 38 informadors ambientals als espais fluvials de la Catalunya Central i la demarcació de Girona i 47 més al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, el Parc Natural de Cap de Creus, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Natural del Cadí-Moixeró, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Natural dels Ports, el Parc Natural de la Serra de Montsant i el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.
Les informadores i els informadors ambientals fan tasques d’acollida i informació al visitant, de suport de regulació de l’ús de l’espai i de gestió d’incidències i d’emergències. Així mateix, es coordinen amb els ajuntaments de les zones dels espais naturals, el Cos d’Agents Rurals i els guardes rurals. El Departament destina a aquest dispositiu 1,4 milions d’euros.
El dispositiu forma part del pla endegat pel Departament per garantir el dret d’esbarjo i la protecció de l’entorn, que també inclou mesures com ara l’habilitació d’aparcaments regulats, el tancament de l’accés motoritzat a zones altament sensibles o la posada en marxa de serveis de bus llançadora per evitar un excés de vehicles particulars.
Així mateix, enguany el Departament ha engegat la campanya Equilibri natural adreçada a la ciutadania per fomentar un ús més cívic de l’entorn.