Detecten 65 espècies d’opistobranquis al Parc Natural de Cap de Creus en un cap de setmana

Parc Natural de Cap de Creus
Aegires palensis / Foto: Josep Lluís Peralta i Irene Figueroa

Els opistobranquis són uns animals marins molt semblants als llimacs terrestres amb coloracions vistoses i contrastades amb un gran potencial com a bioindicador de l’estat de salut del mar

Parc Natural de Cap de Creus
Aegires palensis / Foto: Josep Lluís Peralta i Irene Figueroa

El Grup de Recerca d’Opistobranquis de Catalunya (GROC) ha detectat aquest cap de setmana al Parc Natural del Cap de Creus 65 espècies diferents d’aquests mol·luscs gasteròpodes, 45 de les quals corresponen a nudibranquis, el grup més espectacular.

Els opistobranquis són uns animals marins molt semblants als llimacs terrestres que destaquen per les seves coloracions vistoses i contrastades. Algunes espècies són de dimensions molt reduïdes i difícils de detectar al seu medi, de manera que sovint cal agafar mostres d’algues que els serveixen de lloc on viure per poder buscar-les amb deteniment al laboratori i observar-les amb deteniment sota la lupa binocular. Els exemplars observats s’alliberen vius novament a l’aigua un cop identificats. La presència d’aquests invertebrats és un bon indicador de la qualitat de les aigües.

Entre les espècies més destacades s’han trobat primeres cites pel Parc Natural de Cap de Creus com Doris bertheloti, Facelina fusca o Runcina brenkoae, i una que és la segona cita pel parc, però la cinquena a nivell mundial: Aegires palensis. Una altra espècie considerada molt rara que es va observar va ser Elysia flava. Mereixen especial atenció aquelles espècies molt rares que apareixen gairebé exclusivament a la cala de Caials: Polycera elegans, Dicata othneri i Philline cf quadrata.

La marató de Caials

Aquesta descoberta l’ha fet el GROC en el marc de la celebració de la quarta edició de del Cap de setmana intensiu de Caials, realitzat al Mas Caials, amb la col·laboració del Parc Natural de Cap de Creus. Unes 25 persones hi han realitzat 2 cursos de formació sobre la biologia dels opistobranquis i la identificació d’espècies, 6 immersions i 2 sessions de laboratori. Les immersions es van definir en 5 punts diferents entre la superfície i els 35 metres de profunditat.

Les 65 espècies detectades representen un nou rècord en la marató de Caials, que havia arribat a les 57 espècies el 2013, 54 el 2014 i 47 el 2012. Sens dubte, un valor que repercuteix directament en l’augment la quantitat d’espècies i el nivell de les troballes és que els participants cada any estan més ben formats per buscar opistobranquis.

El projecte Opisto.cat

La Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, a través de la Direcció General de Polítiques Ambientals, dóna suport a les activitats del GROC. Aquesta entitat, juntament amb Bufalvent, estudis de la Mediterrània, ha realitzat el projecte Opisto.cat, una sèrie d’accions encaminades a divulgar els opistobranquis entre la ciutadania i a formar submarinistes que ajudin a recollir informació les seves immersions.