Roses va celebrar la XX Trobada gegantera amb motiu de la seva Festa Major
Un total de 13 colles entre grallers, i gegants acompanyats pels Miquelets i Canoners de la Ciutadella van participar a la XX Trobada amb motiu de la celebració del Dia gran de la Festa Major de la Vila.
Des de les portes de la Ciutadella van iniciar totes les colles la cercavila pel carrers de Roses que els va portar pel passeig marítim, la Rambla Riera Ginjolers, els carrers Puig Rom, Francesc Macià, Sant Elm i Pi i Sunyer fins arribar a la plaça Catalunya.
Obrien la desfilada els Miquelets i Canoners de la Ciutadella, seguits de la Colla Gegantera Lucius Marcius de Mataró, on el gegant representa al primer alcalde romà de la ciutat antiga d’Ilur0, avui coneguda coma Mataró, capital del Maresme.
I darrera dels mataronins anava el Casal de la Gent Gran de Figueres, on el seu gegant, en Bernat, un ‘indino’ que va marxar a Cuba a fer fortuna i va tornar sent ric casant-se, a més, amb una cubana morena, la Conxa.
Anaven a continuació els membres de la Caixa de Trons de Girona és una colla que ue es va crear ara fa 7 anys al barri de Germans Sàbat, on el gegant representa a Benet, un policia que cobrava impostos per passar pel pont de la Barca de Girona, i la geganta és una andalusa que es diu Carmen i que va emigrar a la capital gironina en busca de feina.
La Colla Gegantera de Vallgorguina desfilaven tot seguit amb en Bernat i Elionor, uns personatges que cap al segle XII va ser barons de Montclús i senyors feudals del poble.
Els GraLLERS de Llers acompanyats de la fruita per excel·lència d’aquest municipi de l’Alt Empordà, la cirera, en forma de capgrossos, eren els següents en desfilar.
La Colla Gegantera i Grallera de Vilafant anava a continuació amb en Cebrià i la Carme, dos gegants que, recordant el passat, són una parella que representa una família d l’època. El marit feia de rajoler i la muller li duia cada dia el dinar a la bòbila.
I tot seguit desfilaven els membres de Port de la Selva, que es van presentat amb la geganta Neus la qual es dedica a un vell ofici de les dones del poble, el de remendadora de xarxes de pescar. Va venir acompanyada de dos capgrossos, en Luard i la Tuies, que representen uns personatges molt estimats que havien viscut al bonic municipi de Port de la Selva.
I darrera del veïns del poble costaner passejaven els d’un municipi de l’interior, en aquest cas els Capgrossos de Peralada, que representen les gremis artesans medievals que avui dia es recorden en els noms dels carrers del centre històrics del poble: el carrer Bordell, el carrer Sabateria, la plaça dels Ollers. Aquest Capgrossos anaven acompanyats de l’Antoni del porquet.
Els nostres veïns gegants de Castelló d’Empúries, en Ponç Hug i l’Adelaida, desfilaven tot seguit amb Ponç Hug, gegant en memòria de Ponç I, que va regnar en un període de pau i prosperitat, i d’Hug, en record de la dinastia dels Hug. La geganta Adelaida és l’esposa d’en Ponç I.
La colla gegantera de Navata anava a continuació, que precedien als Amics del Gegants de Figueres, entitat creada arran del naixement, el 9 de maig del 1999, d’una parella de gegants molt especial, en Dalí i la Gala. Una iniciativa que va sorgir del grup Amics del Museu Dalí, en commemoració dels 25 anys del Teatre Museu Dalí, per difondre la figura del pintor.
I els Grallers d’Espolla, penúltims en desfilar donaven pas a la Colla Gegantera de Roses, l’amfitriona, amb els gegants en Quimet i la Demètria acompanyats del gegantó Norfeu i la banda de Grallers i percussió.
Els Gegants de Roses són la representació en cartró-pedra dels protagonistes d’una bella sardana de Joan Maragall: L’Empordà. Aquesta sardana narra el naixement de la comarca de l’Empordà com una història d’amor entre un pastor, en Quimet, arrelat a la terra i la muntanya, i una sirena, la Demètria, en representació del mar.
La cercavila va finalitzar a la plaça Catalunya amb un ball final de totes les colles i grallers ballant i tocant tots a una. I després que l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan i el regidor de Festes, Francesc Giner, donessin a cada representant de cada colla i obseqi en agraïment a la seva participació es va fer una demostració de danses tradicionals a càrrec del Taller de Dansa Bàlldemar i la música de la cobla Tres Quartans, que va servir per cloure la XX Trobada gegantera de la Festa Major de Roses.
[fsg_gallery id=”208″]