La Colla Gegantera de Roses va ser distingida en el dia gran de la Festa Major de Roses amb la Dracma de Plata 2021
L’acte institucional per excel·lència de la Festa Major de Roses és el lliurament de la Dracma de Plata, màxima distinció amb què el consistori reconeix persones, entitats o col·lectius que destaquen per la seva aportació i contribució al municipi, ja sigui des d’una vessant cultural, assistencial, esportiva o educativa.
I enguany, la Colla Gegantera de Roses ha estat mereixedora d’aquesta distinció “perquè des d’alcaldia, concretament, es va comprovar que encara no l’havia rebut, quan els gegants de Roses no és tan sols un símbol de la Festa Major, sinó també de la Festa de la Vellesa, de qualsevol altre acte on es demana la seva participació i és un símbol de cohesió social i un símbol identitari de Roses i que, a més a més, l’any passat van celebrar els seus 25 anys d’història”, va explicar el regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez.
La Colla Gegantera de Roses és des de fa anys l’entitat encarregada de dur arreu de la Demètria i en Quimet, geganta i gegant de Roses, i de participar i amenitzar, juntament amb els gegantons Norfeu i Meniró, els capgrossos i la colla de grallers i percussió, en les cercaviles i festes de la vila.
L’acte de lliurament de la Dracma, conduit pel propi regidor de Cultura i Festes, es va celebrar, com és tradició, al Teatre Municipal, i va ser l’alcalde de Roses, Joan Plana, qui en presència del director de Cultura de la Generalitat, Josep Calatayud, va fer entrega al membre des de fa 20 anys i 16 com a president de la Colla Gegantera de Roses, Gabriel Palou, el qual va manifestar que “rebre aquest reconeixement de l’Ajuntament de Roses, que és la màxima distinció, per nosaltres és un honor i un orgull, i que a més és encoratja per continuar treballant per les nostres tradicions, la nostra cultura i pel poble”.
Durant l’acte es va projectar un vídeo sobre la història de la Colla Gegantera, amb la participació de moltes de les persones que han format part de l’entitat durant els seus 26 anys. I després de 3 danses a càrrec de l’associació Ball de Mar, l’alcalde de Roses, Joan Plana, va dirigir unes paraules als membres de la Colla Gegantera, significant que “el vostre exemple de persistència, dedicació i compromís és un referent per tots nosaltres. Avui, el poble de Roses us reconeix, merescudíssimament, però a més, aquesta Dracma vol ser un estímul per a que no defalliu en la vostra noble tasca i perquè o deixeu mai de representar aquests valors que tanta falta ens fan com a societat”.
L’acte va finalitzar amb dos balls a càrrec dels gegants de Roses.
La sirena i el pastor
Els gegants de Roses van néixer l’any 1994. Les figures representen un pastor i una sirena, inspirant-se en la sardana de Joan Maragall, segons la qual aquests dos personatges són els responsables de la creació llegendària de l’Empordà. La construcció dels gegants va ser possible gràcies a una parella d’avis que van pagar-los a canvi que portessin els seus noms: Quimet i Demètria. En no tenir fills, volien deixar un rastre a la vila de Roses. Els gegants van ser batejats durant la diada de Sant Jordi de 1994. Els dos mesuren aproximadament uns 3,5 metres d’alçada i pel que fa al pes, en Quimet pesa 44 kg i la Demètria 56 kg.
A les cercaviles de Roses, acompanyen a la parella de gegants dos gegantons, en Norfeu i en Meniró, i quatre capgrossos. La colla de grallers i percussió també juguen un paper molt important en les trobades de gegants, ja que donen ritme i fluïdesa als esdeveniments.
En els seus inicis, l’Empenta Jove, una colla de joves de Roses, es va fer càrrec dels gegants i els van dur a diferents localitats de Catalunya. Uns anys després, l’actual colla va agafar el relleu. La colla gegantera té més de 100 socis que passegen els gegants per la vila i arreu de Catalunya -i inclús a l’estranger-, amb la companyia d’altres colles geganteres del país.