La Declaració anual de l’Organització Meteorològica Mundial sobre l’estat del clima mundial posa de manifest fenòmens meteorològics extrems
La Declaració anual indica, una vegada més, que l’any 2013 es van posar de manifest les dràstiques repercussions que tenen les sequeres, les onades de calor, les inundacions i els ciclons en les persones i els béns de tothom
L’informe va confirmar que l’any 2013, juntament amb el 2007, ha estat el sisè any més càlid des de que se’n tenen registres, continuant així la tendència a l’escalfament mundial a llarg termini. La Declaració aporta una instantània de les temperatures regionals i nacionals i dels fenòmens meteorològics extrems , així com dels detalls relatius a la capa de gel, l’escalfament de l’oceà, l’augment del nivell del mar i les concentracions de gasos d’efecte hivernacle, tots ells indicadors interrelacionats i coherents de l’evolució del clima .
Tretze dels catorze anys més càlids dels quals es té registre es van produir al segle XXI . Cadascun dels tres últims decennis ha estat més càlid que l’anterior , essent 2001-2010 el decenni més càlid registrat. La mitjana de la temperatura mundial de la superfície de l’oceà i de la terra el 2013 va ser de 14,5 ºC, és a dir, superior en 0,50°C a la mitjana de 1961-1990 i en 0,03°C a la mitjana decadal de 2001-2010. Les temperatures en moltes parts de l’hemisferi sud van ser especialment càlides. Austràlia va registrar l’any més calorós del que es tingui registre i Argentina el segon més càlid .
A la Declaració s’inclou una anàlisi a fons de les tendències regionals com a part del esforç de l’OMM per proporcionar més informació a escala regional i nacional per tal de donar suport l’adaptació a la variabilitat del clima i al canvi climàtic. L’informe es va publicar com a part de les activitats commemoratives del Dia Meteorològic Mundial que se celebra el 23 de març.