El festival, que s’inaugurarà el diumenge 13 d’abril amb un concert del Cor i l’Orquestra de l’Orfeó Gracienc, que celebra el 120è aniversari de la seva formació, programa 10 concerts entre els mesos d’abril i desembre
La 52ª edició del Festival Internacional de Música de Cadaqués ha programat 10 actuacions entre els mesos d’abril i desembre d’aquest any que es repartiran entre l’Església de Santa Maria i l’Espai Art i Joia. Organitzat per l’Ajuntament de Cadaqués amb el suport de la Diputació de Girona i l’Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya, el Festival presenta un programa a partir del qual pretén tornar als orígens i recuperar l’essència de les primeres edicions. S’inaugurarà el diumenge 13 d’abril amb el Cor i Orquestra de l’Orfeó Gracienc i fins el 27 de desembre comptarà amb les actuacions del BCN City Ballet per partida doble, l’Orquestra Barroca Catalana, el guitarrista Carles Trepat, la GIO Symphonia amb Marc Timón, la trompetista Mireia Farrés i saxofonista Llibert Fortuny; Titon Frauca i Pau Riuró; el tenor Robert Lewis i el Quartet Prysma.
Les entrades anticipades a la venda estan des d’aquesta setmana a les pàgines web www.entradas.codetickets.com/entradas/fet-musica-cadaques i www.festivalcadaques.cat, tot i que també es podran adquirir el mateix dia de cada concert.
Pitu Gómez Canals, director del Festival de Música de Cadaqués, explica que “tots i cadascun dels intèrprets, directors d’orquestra, solistes i veus que hi participaran són músics professionals amb una llarga trajectòria i una reconeguda experiència en escenaris d’arreu del món. Destacar-ne un seria alterar el to que li hem volgut donar al Festival. No és el Festival de les grans estrelles, sinó de les que ens il·luminen cada dia amb la seva qualitat com a intèrprets i creadors. El d’un poble petit situat arran de mar que vol recuperar el silenci i la calma que ens aporten els acord de la música tranquil·la”. En Pitu afegeix que “els de Cadaqués sempre s’han sentit més a prop del mar que de la terra i és amb aquesta idea que veiem com el mar ens retorna l’esperit que va gestar el primer Festival. Amb el suport de tots els músics i formacions que intervindran aquest any, hem volgut tornar als orígens i recuperar aquesta essència”.
Núria Duran, regidora de cultura de l’Ajuntament de Cadaqués, afirma que “aquesta edició marca un nou punt de partida cap a un Festival que vol retrobar-se amb els seus orígens, tornant a les actuacions de música clàssica a l’església, un espai que aporta una acústica excepcional i una atmosfera íntima i recollida. Però també s’ha ampliat la programació per donar cabuda a peces més contemporànies i obrir-se a noves propostes, com ho és la dansa”. Subratlla també que “el 52è Festival de Música promet una edició especial que recupera l’essència dels seus inicis, una tradició que volem mantenir ben viva”.
Un programa variat que finalitzarà per les festes de Nadal
L’Orfeó Gracienc celebra els 120 anys d’història d’una formació que ha estat dirigida per mestres de gran prestigi internacional. Sota la batuta de Pablo Larraz, qui ocupa el càrrec de director des de l’any 2021, la 52ª edició del Festival de Música de Cadaqués s’inaugurarà el diumenge 13 d’abril a les 7 de la tarda amb el Cor i Orquestra de l’Orfeó interpretant la Missa de Rèquiem en re menor KV. 626 de Wolfang Amadeus Mozart. El recital tindrà lloc a l’Església de Santa Maria, on s’hi duran a terme la majoria dels concerts, i comptarà amb la interpretació d’Arantza Prats (soprano), Eulàlia Fantova (mezzosoprano), Martí Doñate (tenor) i Guillem Batllori (baríton).
Les dues úniques actuacions que acollirà l’Espai Art i Joia aniran a càrrec del BCN City Ballet. La primera està prevista pel dissabte 24 de maig amb Boléro, obra originària de Maurice Ravel i dirigida en aquesta ocasió pel coreògraf Carlos Bonilla. Les dones en temps de guerra juguen un paper rellevant en peces com Reel, Àlbum, Despertar, Llàgrimes, Boléro, Amigas de Kitri, House waiting i Yes, we can. El BCN City Ballet repetirà a Cadaqués el diumenge 7 de desembre per interpretar El Trencanous, de Piotr Ilch Txiakovski, un dels ballets més populars de la tradició de nadal. Aquesta suite incorpora coreografies de grans mestres com Ramon Oller, Carlos Bonilla i Elisabeth Pérez, oferint un espectacle apte per a totes les edats.
El gruix dels concerts arribarà a l’estiu, començant per la interpretació d’obres de Georg Philipp Telemann, Johann Sebastian Bach i Georg Friedrich Händel a càrrec de l’Orquestra Barroca Catalana. Serà el dissabte 29 de juny, amb la veu de la mezzosoprano Lídia Vinyes-Curtis, Daniel Ramírez a l’oboè i sota la direcció de Manfredo Kraemer. Una setmana després, el dissabte 5 de juliol, torn per al guitarrista Carles Trepat, distingit al Certamen Internacional de Guitarra Francisco Tárrega de Benicàssim i guanyador del primer premi en la 5ª edició del Concurs Internacional de Toronto. Interpretarà cançons pròpies i d’altres autors com Domenico Scarlatti, Ferran Sor, Antonio Abreu i Miquel Llobet, entre d’altres. El dissabte 26 de juliol, la GIO Symphonia dirigida pel músic, compositor i director d’orquestra empordanès Marc Timó interpretarà clàssics del cinema. El recital servirà com a viatge a través de la seva història, des dels clàssics en blanc-i-negre fins a l’èpica de la ciència-ficció més actual, interpretant peces de la banda sonora de nombroses pel·lícules de renom La vida és bella, Star Wars, El Padí, Casablanca, Esmorzar amb diamants, Titanic i Memòries d’Àfrica, entre d’altres.
El 3 d’agost, Mireia Farrés (trompeta) i Llibert Fortuny (saxo) fusionaran els seus estils en el concert ‘Improvisacions’, amb cançons que passaran del jazz més acadèmic a la innovació electrònica. Farrés és solista de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, mentre que Fortuny és un dels músics i compositors de jazz catalans més destacats i reconeguts. El mateix més també comptarà amb les actuacions del tenor Robert Lewis, guanyador del Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas 2025 i del pianista Josep Buforn (9 d’agost); i el concert ‘Heroïnes a l’òpera’, a càrrec del Quartet Prysma (23 d’agost), integrat per músics titulars de l’Orquestra Simfònica Júlia Carbonell de les Terres de Lleida amb una trajectòria consolidada en l’àmbit de la interpretació. El Festival de Música de Cadaqués clourà la 52ª edició l’últim dissabte de l’any, el 27 de desembre, a l’Església de Santa maria amb el concert de la mezzosoprano Titon Frauca i l’organista Pau Riuró. Interpretaran ‘El Cant de la Sibil·la’, una peça que pronostica l’arribada del Messies i la fi del món.