El Dr. Joan Brunet, cap de la Unitat de Consell Genètic de l’ICO a Girona va impartir organitzada per la Fundació Roses Contra el Càncer sota el títol ‘El càncer s’hereta?’
La xerrada impartida divendres al Teatre de Roses per Joan Brunet, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO de Girona, portava per títol ‘El càncer s’hereta?’, i donant resposta a aquesta qüestió el doctor va començar dient que “el càncer no se hereta, heretem una predisposició a tenir-ho, és a dir, que heretem uns canvis genètics que fan que algunes persones tinguin més possibilitats de tenir-ho”.
Un cop posada la resposta sobre la taula, Brunet va centrar la xerrada en explicar en què consisteixen aquests canvis i què és el que fa l’ICO Girona per atendre aquestes persones de cares a prevenir aquesta malaltia un cop detecten que la persona té més possibilitats de contraure’l per una causa genètica.
Sota la denominació del mot càncer s’inclouen més 200 malalties diferents, “i una cosa molt important d’assenyalar és que tots els càncers són genètics, però només uns quants són hereditaris, i entre aquests ens trobem el de mama, el d’ovari, el de pròstata, el de colon i el de pàncreas, i dels casos que més hi ha és són el de mama i el de colon”.
El codi genètic
“El nostre ADN”, va explicar el cap de servei de l’ICO Girona en la xerrada organitzada per la Fundació Roses Contra el Càncer, “és com un codi, i una persona que té canvi en una part d’aquest codi, que serien els gens, tindria més possibilitats de tenir un càncer”, “seria en el fons com un error d’escriptura, i això és el que busquem nosaltres, llegir aquest error d’escriptura”.
El Dr. Joan Brunet porta molts anys treballant a la Unitat de Consell Genètic de l’ICO a Girona i actualment dirigeix aquestes unitats dels hospitals on hi ha l’ICO més els dels centres hospitalaris de la Vall d’Hebron a Barcelona, de Can Ruti a Badalona, al Duran i Reynals de Bellvitge i a l’hospital de Lleida.