Una acció impulsada des del Programa de Benestar emocional i Salut Comunitària que desenvolupa el CAP de Roses amb la implicació del CAR Jove, el Centre Obert i la Residència Pi i Sunyer
El Centre d’Atenció Primària de Roses impulsa durant tota aquesta setmana, per commemorar el Dia Internacional de la Felicitat, que es va celebrar aquest passat diumenge, 20 de març, les prescripcions de “receptes” per assolir el benestar emocional i ser feliç.
Una acció que “ja la vam portar a terme els anys 2018 i 2019, i aquest any ha canviat el format incorporant la prescripció social, és a dir, receptar activitats que poden generar felicitat en lloc de la medicació habitual o el que és un tractament convencional”, ha afirmat el director de l’ABS de Roses, Ricard Bonet.
La celebració del Dia Mundial de la Felicitat s’ha impulsat enguany dins el Programa de Benestar emocional i Salut Comunitària, que desenvolupa el CAP de Roses, “sí, des del departament de Salut es va crear aquest programa a finals de l’any passat i aquesta és la primera acció que realitzem i amb la que pretenem que el poble de Roses faci un pensament en què és allò que ens porta felicitat per poder ajudar a curar-nos sense necessitat de medicació a través del nostre benestar emocional”, ha assenyalat Mercè Homs, psicològa i referent, juntament amb la metgessa de família, Eva Fontdecaba i la infermera Laia Combis, del Programa de Benestar emocional i Salut Comunitària al Centre d’Atenció Primària de Roses.
Aquestes prescripcions de receptes per potenciar el benestar emocional han estat elaborades des del CAR Jove, el Centre Obert i la Residència Pi i Sunyer de Roses, i són prescrites pels metges i infermeres als usuaris del CAP. “Receptes” recomanen ‘conversar amb un amic’, ‘observar el paisatge que ens envolta’, ‘somriure mentre caminem pel carrer’, ‘passejar vora mar’ o qualsevol altra acció que, tot i que ens pugui semblar una cosa molt comú i insignificant, ens pot donar uns instants de veritable benestar emocional, de felicitat.
Benestar que és transversal, ja que “els nens i nenes, el jovent com la gent gran col·laboren en una activitat que després generarà benestar emocional a d’altres persones, i el fet de participar en la elaboració d’aquestes receptes també es beneficiós per a ells i elles. D’aquesta manera, es tanca un cercle perquè el que volem és la que gent surti, es relacioni i no hagi de venir al CAP perquè té malestar emocional”, ha assenyalat el regidor de Sanitat, Marc Danés.
Per la seva part, la regidora de Joventut, ha indicat que “és molt positiu que s’hagi donat la possibilitat a les i els joves de col·laborar, juntament amb infants i la gent gran, en aquesta setmana de la felicitat. Estem passant una pandèmia i la gent necessita sortir al carrer, tenir contacte físic amb d’altres persones i només això ja els comporta felicitat”, ha significat la regidora de Joventut, Vero Medina.
A hores d’ara “estem intentant a tornar a reprendre el que és l’activitat normal de l’ABS de Roses abans de la Covid”, ha remarcat Ricard Bonet, per aquest motiu “enguany el Dia Mundial de la Felicitat només ho hem pogut fer al CAP de Roses, per la intenció és tornar-ho a celebrar els propers anys a la totalitat de l’Àrea Bàsica de Salut”, ha anunciat el director de l’ABS de Roses.
Dia Internacional de la Felicitat
El 2012 l’Assemblea General de les Nacions Unides proclamà el 20 de març “Dia Internacional de la Felicitat” per reconèixer la rellevància que té la felicitat com a part integrant en el desenvolupament i benestar dels ésser humans, així com la importància de la seva inclusió en les polítiques dels governs.
Enguany, des de l’Equip d’Atenció Primària de Roses es duu a terme una iniciativa que té per objectiu fer prendre consciència, tant a professionals de la salut com als usuaris del CAP de Roses, com a la població del municipi en general, de la necessitat de tenir en compte el benestar emocional com a factor de salut. És a dir, que l’objectiu d’aquesta proposta és donar a conèixer com n’és d’important saber conscientment què ens fa sentir bé, per tal de reduir el malestar emocional i, en segon terme, un possible malestar físic.
L’acció compta amb la col·laboració del CAR Jove, el Centre Obert de Roses i la Residència Pi i Sunyer, des d’on al llarg dels darrers dies, els usuaris dels tres centres han ideat i redactat unes receptes mèdiques simbòliques, amb propostes de salut en benestar emocional per fer sentir-se bé: dedicar uns minuts al dia a contemplar el mar, fer una abraçada a amics o familiars, anar a la Biblioteca, escoltar una cançó preferida… Al llarg de la setmana, el personal mèdic del CAP serà l’encarregat d’entregar-les als seus usuaris en finalitzar la consulta, transmetent així la idea que no només la medicació ens pot ajudar a millorar la nostra salut, sinó que intervenen altres factors, com buscar allò que ens pot fer feliços.
Prèviament a la preparació de les receptes, un equip d’educadors ha treballat amb els infants, jovent i gent gran participants, explicant-los el perquè de l’acció i quins són els objectius perseguits. En el cas dels nens i nenes del Centre Obert, la temàtica s’ha treballat a partir de jocs teatrals. La realització d’un mural dut a terme dijous a la tarda al CAP de Roses va donar el tret de sortida a la iniciativa.