Amb la consolidació de més serveis i les darreres crisis viscudes com la pandèmia o la pujada de preus donen com a resultat que els Consells Comarcals siguin l’administració amb més precarietat
El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha aprovat en la darrera sessió plenària una moció en què insta al Govern de la Generalitat a revisar el finançament i el marc jurídic dels serveis que es presten des dels Consells. Uns serveis que precisament estan delegats per part de la mateixa Generalitat o pels municipis de la comarca. Alhora, també demana que els Consells Comarcals puguin participar directament en els tributs de l’Estat i de la Generalitat, que puguin ser beneficiaris de les convocatòries dels Fons Europeus per ajudar, sobretot, als municipis amb menys estructura i recursos.
Aquestes sol·licituds venen degudes al dèficit estructural de finançament que pateixen des del seu inici. Amb els anys, els Consells han esdevingut l’espai idoni per a compartir, mancomunar i concertar polítiques públiques entre Ajuntaments, i també per la delegació de competències del Govern de la Generalitat per a la prestació de determinats serveis bàsics, especialment per als municipis amb menys recursos. Amb la consolidació de més serveis i les darreres crisis viscudes com la pandèmia o la pujada de preus donen com a resultat que els Consells Comarcals siguin l’administració amb més precarietat, perquè no poden garantir la consolidació i la continuïtat dels serveis que presta mitjançant un adequat finançament.
Aquesta necessitat es va evidenciar en una enquesta que va dur a terme el Fòrum Comarcal de l’Associació Catalana de Municipis, format per tots els Consells Comarcals de Catalunya i el Conselh Generau d’Aran. En aquesta enquesta es va posar de manifest l’infrafinançament que pateixen els Consells Comarcals i la dificultat per garantir l’activitat estructural i les despeses indirectes de la prestació de serveis.
Per tot plegat, com a solució immediata mentre no s’aprovi la nova Llei de Governs i Finances Locals, s’insta al Govern de la Generalitat a la creació d’un fons complementari al Fons de Cooperació Local, que doti de suficiència financera als Consells Comarcals per a garantir la continuïtat dels serveis que presta.