L’Àrea de Joventut del Consell Comarcal de l’Alt Empordà fa la tasca de comprovació de les activitats de lleure (no les esportives) que es realitzen a la comarca
Aquesta competència de la Generalitat, la té delegada l’ens comarcal, des de l’any 1993, que cada estiu supervisa les activitats que es duen a terme per comprovar el compliment de tota la normativa. Enguany, de juliol a agost s’han notificat unes 180 activitats que inclouen casals campaments, colònies i propostes esportives.
L’àrea ha compaginat la tasca de comprovacions in situ amb un reforç telefònic amb l’objectiu d’assegurar el coneixement dels nous protocols sorgits per la crisi sanitària de la Covid-19. Prèviament, durant el període d’organització de les activitats d’estiu, Joventut va organitzar unes sessions amb representants de la Generalitat per explicar les noves directrius als equips organitzadors de les activitats.
Els tècnics que fan el seguiment de les activitats de lleure expliquen que els casals han fet una “tasca exemplar” aplicant la normativa dels grups de convivència, els controls periòdics i la realització del curs de responsable d’higiene. El conseller comarcal de Joventut, Alfons Vila, afirma que “aquest seguiment no és visible, però és de gran importància, ja que el nostre objectiu és assegurar que els joves estan segurs en les activitats de lleure, més en aquesta època que ens ha tocat viure”. Vila també ha valorat molt positivament l’esforç de les direccions per adaptar-se a la situació que ha propiciat la Covid-19.
Formació i acompanyament en gestió emocional
Abans de l’inici de les activitats d’estiu, el Consell Comarcal també va organitzar una formació, complementària al curs de responsable d’higiene, per donar eines per fer treball emocional. Es van fer tres sessions virtuals en les quals van participar unes seixanta persones. Algun ajuntament de la comarca, però, també va fer la petició per realitzar la formació per a tots els dinamitzadors del casal.
Els participants també disposaven de sessions durant el transcurs de l’estiu, per resoldre dubtes. Aquest recurs ha ajudat a resoldre algunes situacions que s’han generat durant les activitats de lleure.
Aquesta proposta formativa valora la salut emocional dels joves de la comarca que també han patit durant el confinament provocat per l’emergència sanitària de la Covid-19.