L’Àrea de Benestar del Consell Comarcal impulsa diverses iniciatives amb l’objectiu d’empoderar a les persones grans, en la presa de decisions dels seus drets i en la presa de decisions sobre el seu futur
El Consell Comarcal de l’Alt Empordà se suma al Dia mundial per a la presa de consciència de l’abús i el maltractament envers les persones grans. Aquest dia, declarat per les Nacions Unides i que se celebra cada 15 de juny, vol visibilitzar i reivindicar els drets de les persones grans i la problemàtica que pateixen, que sovint queda invisibilitzada.
L’ens comarcal dona suport al manifest del Consell de la Gent Gran de Catalunya. Per aquest motiu, el Consell Comarcal ha previst diferents accions: Ha realitzat una sessió de la Taula Comarcal de Maltractaments a les persones grans de l’Alt Empordà a la Fundació Salut Empordà i ha difós el vídeo que han realitzat la Xarxa d’Envelliment Actiu i la Generalitat amb motiu del dia mundial. En aquest metratge, que s’ha difós per les xarxes, han participat persones grans de l’Alt Empordà. El Consell Comarcal també ha estat el coorganitzador d’una xerrada titulada “Els drets de les persones no tenen edat”, a càrrec de l’advocat Jordi Muñoz i pel dia 18 de juny s’ha previst una sessió de treball titulada “La detecció de situacions de maltractaments a les persones grans”, organitzada conjuntament amb el Consell Comarcal de l’Anoia.
L’Àrea de Benestar del Consell Comarcal impulsa diverses iniciatives amb l’objectiu d’empoderar a les persones grans, en la presa de decisions dels seus drets i en la presa de decisions sobre el seu futur.
El maltractament de la gent gran és violència, perquè causa un dany físic o moral a una persona gran. Generalment, s’esdevé dins l’àmbit familiar, però també en institucions, i el cometen les persones o les institucions que se suposa que en tenen cura, per negligència en l’atenció o bé mitjançant l’ús de la violència física o psicològica. De fet, cada vegada que la vulnerabilitat i la fragilitat d’una persona la situa sota el domini d’una altra, és a dir que depèn d’una altra per viure, hi ha risc de maltractament.
La dependència física o econòmica de la persona gran, la soledat i l’aïllament social, la baixa autoestima o el deteriorament cognitiu i els trastorns de conducta són alguns dels senyals que poden servir per detectar persones en situació de vulnerabilitat. Pel que fa a la persona cuidadora la sobrecàrrega i l’estrès, la manca d’habilitats i formació, la dependència econòmica vers la persona gran, una relació conflictiva o les addiccions són alguns dels factors de risc.
Una de les formes de generar maltractaments és silenciar-los, o consentir que es mantinguin models d’atenció inadequats.