Un biòleg de l’Institut de Ciències del Mar, del CSIC, diu que s’hauria de fer publicitat de les mesures de protecció dels pescadors de Roses per donar exemple
L’Institut de Ciències del Mar que pertany al Consell Superior d’Investigació Científica, CSIC, coordina el pla de gestió de la gamba de Palamós. El biòleg d’aquest institut, Joan Baptista, va mantenir una reunió, el passat dilluns, amb el patró major, Antoni Abad i el membre de la Junta de a Confraria de Roses, Manel Noguera. Una trobada en la que el biòleg “donat el veïnatge entre Palamós, Blanes i Roses”, volia conèixer de primer mà com els pescadors de Roses “com veuen i què pensen d’aquest pla de gestió de la gamba”, va dir Baptista, el qual es va mostrar gratament sorprès de les mesures que “els mateixos pescadors rosincs s’han auto imposat, perquè això és el futur, que els mateixos pescadors han d’anar veient les mesures que han de prendre per preservar i perquè hi hagi peix”.
El biòleg del CSIC, va dir que ja era coneixedor de la mesura de tancar al 2013 durant un temps el calador de lluç conegut com El Segon a causa de les petites dimensions del peix, però en canvi, va assenyalar que desconeixia que tinguessin “un cup de caixons de maire segons el tamany de l’embarcació, això hi ha molts pocs ports a Catalunya que ho facin, per no dir cap”, per afegir que “amb el lluç fan igual, poden portat tant de quilos per pescador que hi ha a la barca. I amb la gamba també van prendre mesures quan van decidir deixar d’anar a pescar-la a les dues de la matinada”.
Joan Baptista va afirmar que “aquestes mesures de protecció s’han de donar a conèixer, s’ha de fer publicitat, per donar exemple”, comparant el que fa en aquest sentit el port de Palamós respecte al pla de gestió de la gamba.
El biòleg va avançar que la propera setmana mantindrà una reunió a Brusel·les per parlar sobre la cogestió del peix entre els pescadors, l’administració i el món científic, doant rellevància als pescadors, que són els que “tenen l’experiència que nosaltres mai podrem tenir, que és el dia a dia”.
Joan Baptista no ha estat el primer en assenyalar que la Confraria de Roses està fent les coses bé, ja que el director general de Pesca, Jordi Ciurana, es va expressar en els mateixos termes durant la visita que va fer al port de Roses al mes de març de l’any passat.